„Вашингтон пост“: Путин е взел на мушка нова жертва – Молдова

От военна гледна точка руският президент Владимир Путин вече коригира военните си цели. Той е взел на мушка нова жертва: Молдова, твърдят от Washington post.

„Вярвам, че в Москва се обмисля тактически ядрен удар“, твърди Алексей Арестович, военен съветник на украинския президент Владимир Зеленски.

Оттук нататък започват ужасяващите сценарии за ескалация. Путин може да използва химически оръжия или дори тактически удари (което означава ядрени оръжия с нисък добив) в „Азовстал“ или другаде, пише The Washington post.

Това би сложило край на всяка конкретна битка при неговите условия, казва военният съветник на Зеленски. Също така би сигнализирало, че той е готов да вдигне залога до екзистенциално ниво, включително ядрена война.

Неспособен да превземе цяла Украйна, той се фокусира върху контролирането само на нейния изток и юг.

Непосредствената цел е да се построи руски сухопътен мост, който да свърже Крим, анексиран през 2014 г., с района на Донбас, попадащ в обсега му сега.

По-голямата цел е да се превземе цялото украинско крайбрежие на Черно море. Това ще остави управляваната от Киев държава без излаз на море.

По-важното е, че тази крайбрежна ивица ще свърже украинските области, под руски контрол, с Молдова. Тази страна прилича на Грузия и на Украйна по това, че Путин от години се опитва да управлява и трите държави или да ги подкопава според желанията си.

В Грузия след инвазията си през 2008 г. Путин подкрепя проруските държави в сянка, наречени Абхазия и Южна Осетия. В Украйна той призна „народните републики“ Луганск и Донецк. Техният еквивалент в Молдова е руско-сепаратисткият регион Приднестровието (което означава „отвъд река Днестър“).

Той е дом на много етнически руснаци и руски войски, което би помогнало на Путин да отвори още един фронт срещу Украйна. Това може да се превърне и в претекст да атакува цяла Молдова, която – подобно на Украйна – предпочита да се присъедини към Европейския съюз.

През цялата тази седмица имаше взривове в Приднестровието. В понеделник удариха гранати; във вторник гръмнаха радиомачтите; и т.н. Правителството на Молдова в Кишинев обвинява руските сепаратисти, които от своя страна твърдят, че атаките са дошли от Украйна.

За дългогодишните наблюдатели на Путин разказът звучи твърде познато. Кремъл обича да организира инциденти под „фалшиво знаме“ като претекст за атака. Като следваща стъпка Путин може да измисли (както направи преди нахлуването в Украйна) приказки за „геноцид“ срещу етническите руснаци в Молдова./„24 часа“

Снимка: Фейсбук/Офіс Президента України

Свързани статии