ВАС отмени уволнението на Иванка Киркова, ще се върне ли бившата шефка на РУО на поста си?

Върховният административен отмени уволнението на бившата шефка на РУО-Пловдив Иванка Киркова. Това стана ясно, след като съдът потвърди решението на Пловдивския административен съд, с което бе отменено дисциплинарното й уволнение от МОН.

Припомняме, че тя бе уволнена на 5 юли миналата година от министъра на образованието Николай Денков.

Делото на ВАС, с което Киркова и адвокатите й обжалваха решението на Пловдивския административен съд бе на 17 февруари, но окончателното решение бе публикувано вчера. Според съда решението на пловдивските магистрати е правилно, тъй като дисциплинарно наказващит орган е допуснал нарушение, като не е дал възможност на Киркова да изложи своята позиция за нарушенията, в които е била обвинена, а също и да посочи доказателства. Разпоредбата е императивна (задължителна) и нарушението й води до отмяна на заповедта за дисциплинарно уволнение.

На практика уволняващите – в случая дисциплинарният съвет на МОН, не е изслушал Киркова, преди да й наложи дисциплинарното наказание.

Според ВАС Пловдивският административен съд не е допуснал нарушение на материалния закон или необоснованост.

Така Киркова за втори път се връща на поста си след обжалване на уволнението си. След предишното завръщане тя остана началник на РУО около 10 години.

Припомняме, че тя бе уволнена заради установени нарушения при договори с юридически лица – необосновано и незаконосъобразно удължаване; непрозрачност и непроследимост на основанията за плащане; липса на подписи. Част от същите проблеми бяха констатирани и при гражданските договори, сключвани от РУО. За 2020 г. те са на стойност 109 705 лв., а към 31.05.2021 г. – 210 335 лв. Липсвали правила и за проверките на детски градини и училища, както и по отношение на процеса за администриране на жалби и сигнали./Dcnews.bg

Свързани статии