В очакване на третия мандат: Партиите на консултации при президента/ВИДЕО/

Продължават консултациите с парламентарно представените политически сили при президента Румен Радев. Втори при президента отидоха от ГЕРБ-СДС.

Покрай въпроса за властта с усилията на всички политически сили и на цялата администрация трябва да се решават без забавяне и тежките неотложни проблеми на хората, заяви Радев, пред представители на парламентарната група на ГЕРБ-СДС.

Той посочи, че в критични моменти българите очакват решаване на техните проблеми, голяма част от които не са  от сега, а още от предишни управления. С парламентарния и управленския си опит ГЕРБ-СДС напълно трябва да осъзнава какво означават нови избори, липса на функциониращ парламент и преходни периоди, в които, администрацията не може да работи ефективно и в пълен капацитет, посочи президентът. Той постави и въпроса дали кризите в страната няма да пресекат ръста в индустриалното производство и редица положителни показатели, които се отчитат от управляващите.

Председателят на парламентарната група Десислава Атанасова заяви, че от ГЕРБ-СДС осъзнават серията от кризи, в които държавата се намира. По думите й е необходимо да се търсят устойчиви решения за България. Затова политическата сила се включва в консултациите за търсене на изход от кризите. Десислава Атанасова подчерта и становището на ГЕРБ-СДС, че не вижда формула, зад която да има стабилно мнозинство и правителство в рамките на настоящото Народно събрание.

Трети на консултациите се явиха ДПС.

„В сложната вътрешнополитическа и геополитическа обстановка е необходимо политическите сили да водят диалог за намиране на консенсус как да се предотврати задълбочаването на кризите и резултатите от тях, пред които е изправено българското общество“, каза президентът по време на консултациите с представители на парламентарната група на „Движение за права и свободи“.

По време на срещата държавният глава изтъкна, че е важен въпросът дали страната може да си позволи в настоящата ситуация на дълбоки кризи да се пристъпи към предсрочни избори и да няма функциониращ парламент. По думите на Румен Радев би било трудно без редовно правителство и работещо Народно събрание да се намерят стратегически решения за страната. Президентът постави въпроса на представителите на ДПС каква е предлаганата от партията рецепта за постигане на консенсус и диалог, така че да се избегне влошаването на проблемите пред хората.

В началото на срещата председателят на парламентарната група на ДПС Мустафа Карадайъ потвърди позицията на партията за необходимостта от предсрочен парламентарен вот. „Докато се стигне до предсрочните избори, много е важно какво има да се прави и ние носим нашата отговорност“, допълни той.

След ДПС, при президента на консултации пристигнаха представители от праламентарната група на БСП.

„Знаете, че провеждаме консултации преди връчване на третия мандат в последен опит да се формира правителство в рамките на настоящото Народно събрание. Знаете, че страната ни е изправена пред редица предизвикателства и наред с положителните статистики, които идват от Брюксел за ръст на индустриалното производство в България, има и редица други предизвикателства. Нямаме дългосрочен договор за доставка на газ, което неминуемо ще повлияе в перспектива върху способностите, възможностите на нашия бизнес, като конкурентоспособност изобщо да може да произвежда, както и на много български граждани“, посрещна президентът Румен Радев представителите на левицата.

„Задачата на политическата партия, която ще получи третия мандат е наистина много сложна, много предизвикателна, изключително отговорна, затова е важно да чуем и вашата формула за намиране на изход от политическата криза“, обърна се Радев към представителите от БСП.

„Напълно разбираме сложната ситуация, в която се намира страната. В последните шест месеца като част от правителството и управляващото мнозинство, изпитахме предизвикателствата на няколко кризи на гърба си. Положихме усилие да преведем страната и народа през тежките зимни месеци. Това правителство оставя страната финансово стабилна“, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в началото на консултациите с президента Румен Радев.

Снимки и видео: Президентство

Свързани статии