„Татари и фашисти“ скандираха при откриването на българския клуб „Цар Борис III“ в Охрид/ВИДЕО/

Няколкостотин души скандират „българи татари и фашисти“ пред сградата в Охрид в момента, където бе открит официално българският клуб „Цар Борис III“, предаде репортер на БГНЕС. Срещу сградата хвърлят яйца и камъни.

Част от протестиращите носят плакати с надписи срещу България и с призиви срещу Европейския съюз, който подкрепял „фашистките искания на България“. Протестът официално бе подкрепен лично от лидера на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, който призова за „масово участие в протеста срещу откриването на българския клуб „Цар Борис III“. Към призивите за участие в протеста се присъедини и проруската формация на Димитър Апасиев „Левица“.

Мицкоски и Апасиев бяха основните организатори на протестите срещу френското предложение за започване на преговори за членство на РСМ в ЕС това лято. По време на протестите имаше вулгарни и обидни квалификации както срещу България, така и срещу целия ЕС и по-специално срещу Франция.

„Ние не сме никакво фашистко, нацистко или неонацистко движение, както ни обвиняват. Ако имаше нещо такова, съдът нямаше да регистрира сдружението. Затова призовавам гражданите да мислят положително и да видят какво се прави наистина.“

Това заяви за БГНЕС Тиме Блажевски – председател на българския клуб „Цар Борис III”, който беше открит днес в Охрид. „Решихме да създадем сдружението след подписването на Договора за добросъседство между България и РС Македония, с което искаме да допринесем за подобряване на отношенията, да градим мостове и да сближаваме народите, да няма скандали, да няма провокации. Но почти година след регистрирането на нашето сдружение всичко се обърна наопаки”, каза още Блажевски.

Всеки ден ни се създават проблеми, оказва ни се натиск. Клубът е създаден с идеята да се изгради културен кът, където да се събират македонци и българи, да общуват и да градят мостове помежду си, подчерта Блажевски.

На този фон отвън се чуват скандиранията на протестиращите, звуци от вувузели и пиратки.

Миналата седмица по време на футболния мач в Скопие между националните отбори на България и РСМ българският химн беше освиркан, а от трибуните се чуваха обидни скандирания срещу страната ни.

По повод на призивите за протести срещу откриването на българския клуб в Охрид преди два дни българският министър на външните работи Николай Милков призова „реакциите да бъдат премерени“. „Добре е да бъдем хладнокръвни, да мислим преди да говорим и да решаваме нещата прагматично в това, което нашия договор за добросъседство предвижда“, каза още Милков, припомня БГНЕС.

Часове преди откриването на клуба в Охрид депутатът от ВМРО-ДПМНЕ и член на ръководството на тази партия Антонио Милошоски съобщи, че той лично днес ще внесе в Народното събрание „проекто-закон забраняваш създаването и регистрирането на сдружения, които имат пряка връзка с Третия Райх и фашисткия режим“.

На откриването на клуба присъства и българският посланик в РС Македония Ангел Ангелов./DarikNews

Снимка: БГНЕС

Свързани статии