Спря пети блок на АЕЦ „Козлодуй“

Пети блок на АЕЦ „Козлодуй“ изключи днес сутринта от енергийната система на страната вследствие на неизправност в системата за възбуждане на генератора и задействане на електрическа защита в конвенционалната (неядрена) част, съобщиха от информационния център на централата.

Реакторът е спрян със сработване на аварийна защита, се уточнява в съобщението. Всички системи на блока са сработили в съответствие с проектните алгоритми.

За случая оперативно е уведомена Агенцията за ядрено регулиране (АЯР).

Няма промяна в радиационната обстановка на площадката на атомната централа. След отстраняване на причините, пети блок ще бъде включен в паралел с електроенергийната система на страната, допълват от атомната централа.

Шести енергиен блок на АЕЦ „Козлодуй“ работи с пълно натоварване на мощността в съответствие с графика на Електроенергийния системен оператор.

В края на месец май завърши плановият годишен ремонт на пети енергоблок на Атомната електроцентрала. След проверка и издадено одобрение от Агенцията за ядрено регулиране, той бе включен в електроенергийната система на България.

По време на ремонтната кампания, започнала на 24 април, е извършено презареждане на реактора със свежо ядрено гориво и са изпълнени планираните дейности по ремонт и профилактика на оборудването и системите на блока, съобщиха тогава от Централата.

АЕЦ „Козлодуй“ е единствената атомна централа в България и е най-големият производител на електрическа енергия в страната, като обезпечава повече от една трета от националното годишно електропроизводство. Това, заедно с високата експлоатационна безопасност и надеждните доставки на електроенергия, определя нейната роля като ключов фактор за стабилността на националната електроенергийна система и за енергийната сигурност на страната.

АЕЦ „Козлодуй“ е обособен от Националната електрическа компания като самостоятелно акционерно дружество на 28 април 2000 година. Централата е собственост на Българския енергиен холдинг.

От 1991 година общата инсталирана мощност на шестте енергоблока е 3760 MW.

Централата разполага с шест ядрени реактора – четири с мощност по 440 MW и два с мощност 1000 MW, осигуряващи около 46% от необходимата електроенергия на България.

В АЕЦ „Козлодуй“ са регистрирани поне 6 събития от ненулева степен по международната скала за ядрени събития (INES)./Вести БГ

Свързани статии