Спецпрокуратурата и ДАНС разследват шпионаж в полза на Русия

Специализираната прокуратура и ДАНС провеждат разследване за шпионаж в полза на Руската Федерация, става известно от публикация на главния прокурор Иван Гешев в социалната мрежа.

„Поздравявам Специализираната прокуратура и ДАНС за поредното разследване за шпионаж в полза на Руската Федерация, застрашаващ националния интерес на Република България“, пише главният прокурор.  Той допълва, че се надява политическите идеи за закриване на специализираните структури да не са в резултат именно на тези успехи.

На този етап няма подробности за това разследване за шпионаж. Последното знаково дело за шпионаж в полза на Русия беше срещу Николай Малинов, председател на Движение „Русофили.“.

Главният прокурор Иван Гешев е уведомил министъра на външните работи Теодора Генчовска за събрани доказателства за извършвана разузнавателна дейност от страна на гражданин на Руската федерация, ползващ се с дипломатически имунитет, съобщиха от прокуратурата.

В хода на разследването е установено, че гражданин на Руската федерация, ползващ се с дипломатически имунитет, е осъществявал нерегламентирана разузнавателна дейност, несъвместима с дипломатическите отношения, на територията на Република България.

Същото е в противоречие и с Виенската конвенция за дипломатическите отношения. В тази връзка главният прокурор е уведомил министъра на външните работи за събраните в хода на разследването данни с оглед предприемане на действия по компетентност.

От прокуратурата съобщиха също, че се разследва неправомерна разузнавателна дейност от страна на български и руски гражданин в полза на Руската Федерация. От 2016 г. до настоящия момент български гражданин се е поставил в услуга на чужда държава с цел нерегламентирано предаване на информация, представляваща държавна тайна. Българският гражданин е генерал от резерва, участвал в мисии извън България; работил в Министерство на отбраната; разполагал с достъп до класифицирана информация, касаеща ЕС и НАТО, уточняват от прокуратурата.

О.р. генералът се разследва за координация и предаване на информацията на руския дипломат, на длъжност съветник в посолството на Руската Федерация в София.

За прикритие на неправомерната дейност са правени конспиративни срещи, използвали са се преносими карти-памет, криптиращи устройства и шифрограма за кодиране на комуникацията помежду си.

Разследващите извършват претърсвания и изземвания на 2 адреса и леки автомобили, собственост на българския гражданин.

http://

Източник: DarikNews
Снимка: БГНЕС

Свързани статии