Служебният кабинет освободи ръководството на Комисията за защита на потребителите

Правителството прие решение, с което освобождава Иван Френкев като председател на Комисията за защита на потребителите (КЗП). Освободени са също и членовете на комисията – Велина Николова и Николай Мравов, съобщиха от правителствената пресслужба, цитирани от БГНЕС.

Със същото правителствено решение за председател на Комисията за защита на потребителите е определен Стоил Алипиев, а за членове на Комисията – Ангел Джалев и Константин Арабаджиев.

Стоил Алипиев е юрист по образование, от 2016 година е адвокат от Софийска адвокатска колегия. През последните седем години е председател на Управителния съвет на Сдружение „Национална асоциация за защита на потребителите“ и като такъв от 2020 година е член на Съвета по акредитация към Изпълнителна агенция „Българска служба за акредитация“. Работил е като експерт в сферата на обществените поръчки в Министерството на правосъдието в периода 2014 г. – 2015 г. и в Министерството на образованието и науката в периода 2013 г. – 2014 г. Бил е също така юрисконсулт в частния сектор.

Ангел Джалев е юрист по образование.

От 2019 година до момента е бил началник на отдел в Държавна агенция „Технически операции“. Преди това, от 2011 г. до 2019 г. е бил прокурорски помощник в различни отдели към Върховна касационна прокуратура. Работил е също като юрисконсулт в частния сектор.

Константин Арабаджиев е бил член на Комисията за защита на потребителите в периода март 2015 г. – май 2022 г. От 1999 г. до 2003 г. е бил кмет на район „Студентски“ в Столична община. Висшето си образование е придобил в УНСС.

Причините за смяна на ръководството КЗП са много, но първо ще започна с административните – образованието на председателя на комисията не отговаря на изискванията за заемане на този пост. Това беше категорично установено от органите, заяви пред журналисти служебният министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов, попитан защо служебното правителство е сменило ръководството на Комисията за защита на потребителите, предаде БТА.

За решението на кабинета съобщиха вече освободените членове на КЗП. Според изпратени от тях снимки на документи, то е било взето вчера.

Никола Стоянов допълни, че същевременно докладът, който е внесен тогава за избор на нови членове на комисията, не е бил съгласуван с Министерството на икономиката от всички служители, с които трябва надолу по веригата, а директно е внесен от министър. Това не отговаря на законовата процедура, като цяло, този акт е бил незаконосъобразен, каза той.

По важното за нас, още от първия ден и е нормална практика, когато пристигне сигнал за КЗП в Министерството на икономиката, го пращаме автоматично, даже не е минал през мен, това не го решава министърът, обясни Никола Стоянов. „На първия сигнал, който препратихме, след моето встъпване в длъжност, те веднага реагираха с пресконференция, която бих нарекъл по-скоро политическа. На нея казаха, че им забраняват да правят проверки, още оттогава това ръководство постави нещата така, че няма да работят с Министерството на икономиката, за тях министър е все още предишният министър“, коментира Стоянов.

Той съобщи, че е получил сигнали, че на мястото на експерти с дългогодишен опит, които са уволнявани, са назначавани масово хора, които категорично не отговарят на условията за заеманата позиция.

Те даже са го знаели това и са назначавали хора на шест часа, на четири часа, за да заобиколят изискванията. Получих сигнали и за назначавано лице с тежко криминално минало в една от регионалните им структури. Очаквам от новото ръководство в най-кратки срокове доклад точно по тези теми. Масово получихме много сигнали от граждани, от бивши служители, че незаконосъобразно са уволнявани, това е една масова чистка – за заменяне на експерти с политически калинки, заяви служебният министър на икономиката.

По повод на темата за райския газ, министър Стоянов посочи, че се е оказала само политически пиар, защото два закона казват кой има право да проверява химически елементи – това са здравните органи – РЗИ. Очакваме доклад от КЗП каква част от бюджета си са изхарчили за проверки, които не са довели до нищо. Те нямат право да санкционират, обясни министър Никола Стоянов.

Ето какво заявиха бившите вече членове на комисията по-рано днес:

„Служебното правителство на президента Румен Радев извърши поредното безпрецедентно нарушение на законодателството, като без никакви законови причини прекрати мандата на всички членове на Комисията за защита на потребителите“, се казва в изявление на Комисията за защита на потребителите, цитирано от БГНЕС.

„Смяната от служебно правителство на законно избран от редовен кабинет с петгодишен мандат орган е безпрецедентен акт в европейската практика. Това е груба намеса в независимостта на контролните органи. Още повече, че през последната година комисията показа конкретни резултати в дейността си за защита на потребителите като се превърна в една от най-видимите институции в държавата“, се посочва още в изявлението.

„За пореден път правителството, начело с Гълъб Донев, взема решение, което надхвърля правомощията на служебен кабинет съгласно Конституцията. Ще търсим правата си по съдебен път и ще сезираме европейските институции“, заявяват още от КЗП./Вести БГ

Свързани статии