Скандал в НС заради Изборния кодекс

Със скандал започна втората точка в дневния ред на депутатите, която е за промените в Изборния кодекс.

Заместник-председателят на Народното събрание Йордан Цонев (ДПС) отстрани Настимир Ананиев от „Продължаваме Промяната“ (ПП) за едно заседание заради нарушаване на реда в залата.

По-късно, след призиви от депутати от ПП, Цонев ревизира решението си и отмени наказанието на Ананиев.

От ПП обвиниха Йордан Цонев, че не спазва правилника на парламента и блокираха трибуната на НС, докато председателят на правната комисия Радомир Чолаков се опитваше да чете доклада за второ четене на промените в Изборния кодекс.

Преди това Мирослав Иванов от ПП направи процедурно предложение за разместване на дневния ред, което обаче Цонев не подложи на гласуване с аргумента, че е започнало разглеждането на точката за Изборния кодекс. От ПП възразиха, а Настимир Ананиев получи забележка и след това наказание – отстраняване от едно заседание.

Скандал в НС заради Изборния кодексСкандал в НС заради Изборния кодексСкандал в НС заради Изборния кодексСкандал в НС заради Изборния кодекс
Михал Камбарев (ПП) призова Цонев или да изгони всички, които са били около трибуната, или да преразгледа решението си за налагане на наказание на Ананиев. Цонев първо отказа, а по-късно отмени наказанието в дух на добрия тон.

С процедурни хватки от „Продължаваме Промяната“ (ПП) опитаха да отложат разглеждането на промените в Изборния кодекс (ИК) – с предложения за разместване на дневния ред, за отлагане на дебата и искане за даване на почивка.

Стою Стоев (ПП) поиска отлагане на обсъждането на промените в Изборния кодекс за следващо заседание на Народното събрание другата седмица. Мустафа Карадайъ (ДПС) направи обратно процедурно предложение – да продължат с дебата. Вижда се, че в тази зала от седем парламентарни групи, пет от тях се опитват да работят и да разглеждат Изборния кодекс и всеки да изложи своите аргументи, една от парламентарните групи засега там мълчи, а от друга парламентарна група, които продължават промяната от лошо към по-лошо, се опитват да саботират работата на НС, коментира той.

Асен Василев (ПП) поиска Йордан Цонев да отправи остра забележка и да отстрани от заседание Карадайъ за обида на 500 хиляди български граждани. За разлика от вас, прекарах 18 часа на заседанието на правната комисия да разглеждаме предложенията ви по Изборния кодекс, посочи той.

Предложението за отлагане на обсъждането на Изборния кодекс беше отхвърлено и при прегласуването с 98 гласа „за“ и 121 „против“. Депутатите продължават с разглеждането на второ четене на промените в ИК. Йордан Цонев обясни, че само по заглавието на законопроекта има много депутати, записали се за изказване./Вести БГ

Свързани статии