Сирени вият: Ракетни удари по родния град на Зеленски и не само там

Три ракетни удара са били нанесени по Кривой рог в Днепропетровска област.  Това съобщава ръководителят на областната администрация Валентин Резниченко.

По думите му ракетите са попаднали в промишлено предприятие, в резултат на което то е понесло сериозни щети. Информацията за пострадали се уточнява.

В Кривой Рог е роден и е израснал сегашният президент на Украйна и бивш комик Володимир Зеленски.

По-рано днес въздушни удари бяха нанесени и по Запорожието.

Сутринта на 25 май, в град Запорожие избухнаха четири мощни взрива. По информация на местната власт, руските сили са нанесли ракетни удари по областния център.

Детайли за последствията от вражеската атака засега не се съобщават. Това съобщи в Телеграм пресслужбата на Запорожската областна военна администрация.

Вражеските войски са изстреляли четири крилати ракети по града около 05:00 часа. Една от ракетите е ликвидирана от ПВО. Останалите са поразили цели на територията на Запорожие. В момента на мястото на ударите работят всичките съответни служби. Информацията ще се уточнява впоследствие, заявиха от ОВА.

По-късно от областната военна администрация уточниха, че в резултат на ракетния дар е загинал един човек и други трима са ранени. Освен това, известно е и за нанесени щети на най-малко на 62 жилищни сгради.

Високоточни ракети с голям обсег на въздушно и морско базиране унищожиха производствените цехове на завода „Мотор Сич“ в Запорожие, който произвеждаше авиационни двигатели за бойната авиация на украинските военновъздушни сили, включително безпилотни летателни апарати, уточниха от руското МО.

Съветникът на Офиса на президента Алексей Арестович заяви, че руските войски се готвят за настъпление по посока на Запорожието. За целта те са концентрирали сили във Василевка.

През нощта на 25 май на въздушни удари от страна на Русия бе подложен и град Краматорск в Донецка област. Руснаците са изстреляли ракети по спалните райони и частния сектор на града.

Това съобщи в сряда във Facebook кметът на Краматорск Александр Гончаренко.Жертви сред местното население няма.

Съдейки по снимките, които сподели градоначалникът, силно са пострадали жилищни сгради. Някои от блоковете са със счупени прозорци, други са напълно разрушени.

Кметът призова напусналите града жители засега да не се връщат в него.

„Приятел, разбирам, тежко ви е да сте извън пределите на родния си град. Но врагът е все по-близко. Опасността не е някъде там, а е доста наблизо. Рано е да се връщате, колкото и да ви се иска и да ви е трудно“, написа той.

Оперативно-тактическа и армейска авиация поразиха два склада с ракетно-артилерийско оръжие и боеприпаси в районите на с. Долина, Харковска област и Посад-Покровское, Николаевска област, щабът на териториалната отбрана в селището Соледар, както и 46 района на концентрация на жива сила и военна техника, оповести на брифинг руското МО.

Общо от началото на специалната военна операция са унищожени: 178 самолета, 126 хеликоптера, 1006 безпилотни летателни апарата, 322 зенитно-ракетни системи, 3258 танка и други бойни бронирани машини, 430 реактивни системи за залпов огън, 1,671 полеви артилерийски оръдия и минохвъргачки, както и 3155 единици специални военни машини.

През нощта руските войски са обстрелвали и покрайнините на Черниговска област. Стреляли са предимно с миномети със 120-и калибър и стволова артилерия. /БЛИЦ

Свързани статии