Северна Корея изстреля три балистични ракети

Северна Корея изстреля една балистична ракета с далечен и две с малък обсег, съобщиха военните в Сеул, като едната от тях е предизвикала предупреждения към жителите на южнокорейски остров и към хората в някои части на Северна Япония да потърсят убежище.

Военните на Сеул съобщиха, че са засекли „една балистична ракета с далечен обсег, за която се предполага, че е изстреляна в Японско море от около 07:40 ч. (22:40 по Гринуич) в района на Сунан в Пхенян“

Малко след това е засечено нещо, за което „се смята, че са две балистични ракети с малък обсег, изстреляни около 08:39 ч. от Каечон, провинция Южен Пхенян“, се допълва в съобщението.

Южнокорейските военни „поддържат пълна готовност, като същевременно си сътрудничат тясно със САЩ и засилват наблюдението и бдителността“, се казва още в съобщението.

Изстрелванията се провеждат ден след като Пхенян изстреля повече от 20 ракети, включително една, която се приземи близо до териториалните води на Южна Корея.

Многобройните изстрелвания на ракети от страна на Пхенян се случват в момент, когато Сеул и Вашингтон провеждат най-мащабните си досега съвместни въздушни учения, в които участват стотици военни самолети от двете страни.

Местните медии съобщиха, че сирените за въздушно нападение са се включили на източния южнокорейски остров Ульонгдо – където жителите бяха предупредени да потърсят убежище, след като една от балистичните ракети с малък обсег на Пхенян пресече морската граница.

Токио също потвърди изстрелването, като японското правителство издаде специално предупреждение за жителите на северните райони малко преди 8 ч. сутринта (23 ч. по Гринуич), като им каза да останат на закрито или да потърсят убежище.

Първоначално Токио заяви, че ракетата е прелетяла над Япония, което предизвика издаването на „J-Alert“, но по-късно министърът на отбраната Ясуказу Хамада заяви, че „ракетата не е пресякла японския архипелаг, а е изчезнала над Японско море“.

Вашингтон и Сеул неведнъж са предупреждавали, че неотдавнашните ракетни изстрелвания на Ким могат да завършат с нов ядрен опит – който би бил седмият за Пхенян.

Блиц изстрелванията показват, че „Доста възможно е следващият(ите) опит(и) с тактическо ядрено оръжие да бъде(ат) следващ(и). Вероятно много скоро“, заяви в Twitter Чад О’Карол от специализирания сайт NK News, базиран в Сеул.

„Това са предварителни тържества на Северна Корея преди предстоящия им ядрен опит“, казва пред АФП Ан Чан-Ил, учен, занимаващ се с изследване на Северна Корея.

„Те също така изглеждат като поредица от практически тестове за разполагането на тактическите им ядрени оръжия“.

На 4 октомври Северна Корея изстреля ракета над Япония, което също предизвика предупреждения за евакуация. По-късно Пхенян заяви, че това е била „нов тип балистична ракета със среден обсег земя-земя“./DarikNews

Снимка: iStock

Свързани статии