Сагата приключи: 9 години затвор за Райфъла за палежите на коли и опита за убийство на конкурент

9 години е окончателната присъда на бизнесмена Атанас Червенков – Райфъла за извършен в съучастие предумишлен опит за убийство с користна цел на собственика на медицински център „Хипоталамус“ Аргир Гяуров, както и за палежи на леки автомобили, сред които колите на бившия депутат от ГЕРБ Антоний Йорданов. Това постанови със свое решение Върховният касационен съд.

ВКС потвърди решението на Апелативен съд – Пловдив, с което е потвърдена присъдата, постановена от Пловдивския окръжен съд на 26.10.2018 г., с която Червенков, Веселин Загорски, Симеон Генов, Борис Романов и Васил Василев  са били признати за виновни в извършване на множество престъпления – опит за убийство, извършено от всички предумишлено, от подсъдимите Загорски, Генов, Романов и Василев, извършено и с користна цел, в условията на опасен рецидив – за подсъдимия Веселин Загорски, а също и множество палежи на движими вещи. За Райфъла и шофьора му Стефан Гичев – държане без надлежно разрешително на боеприпаси за огнестрелни оръжия в голямо количество. Решението е потвърдено и в гражданско – правната му част.

Върховният касационен съд измени решението като призна Червенков за невинен и го оправда да е извършил опита за убийство с при квалифициращо обстоятелство „с користна цел“, а подсъдимият Гичев оправда за това, освен да е държал и да е придобил боеприпаси за огнестрелните оръжия и намали наложеното на Симеон Генов наказание. Върховният касационен съд отмени за всички подсъдими приложението на чл.24 от Наказателния кодекс, с приложението на който са били увеличени наложените общи най-тежки наказания.

Така, според решението на ВКС, подсъдимите следва да изтърпят ефективно наказание лишаване от свобода, както следва – за Атанас Червенков в размер на 9 години,  за Веселин Загорски  в размер на 10 години, за подсъдимия Симеон Генов в размер на 3 години, за Борис Романов –  в размер на 5 години,  за Васил Василев в размер на 3 години и 11 месеца. Стефан Гичев е с условна присъда от една година лишаване от свобода е отложено с изпитателен срок от 3 години.

Освен това е потвърдено и обезщетението за неимуществени вреди, поискано от Аргир Гяуров. Апелативният съд го намали от 50 000 на 20 000 лв.

Потвърдени са и обезщетенията за нанесените щети върху запалените коли на бившиия депутат Антоний Йорданов в размер на 6 800 лв. и на дъщеря му Стефка за 4400 лв.

Решението на Върховния касационен съд е окончателно.

Припомняме, че по време на едно от заседанията в Апелативния съд, на 10 декември 2019 г. Райфъла бе освободен под парична гаранция от 20 000 лв. заради влошеното му здравословно състояние. По време на делата Червенков непрекъснато искаше да бъде освободен заради това. Той твърдеше многократно, че има проблеми с пикочния си мехур и бъбреците. Веднъж дори се наложи медицински екип да му бие обезболяваща инжекция в съдебната зала заради бъбречна криза.

Оказа се, че в момента той отново е в болница, този път с COVID-19.

До момента Райфъла е излежал в ареста 5 години от 9-годишната си присъда, като му остават още 4 години.

Източник: dcnews.bg

Свързани статии