Русия: Може да разменим бойците от „Азов“ срещу Медведчук

Русия ще обмисли възможността за размяна на бойците от националистическия батальон „Азов“ срещу украинския политик Виктор Медведчук, близък до президента Владимир Путин, заяви руският депутат Леонид Слуцки, участващ в преговорите на Москва с Киев, предаде Франс прес.

„Ще проучим въпроса“, заяви Слуцки, който участваше в последните преговори с Киев в отговор на въпрос на медиите.

Депутатът направи това изявление в контролирания от сепаратистите град Донецк, в югоизточната част на Украйна. Той уточни, че възможността за подобна размяна ще бъде обсъдена в Москва от „тези, които имат прерогативите за това“.

67-годишният Медведчук е украински политик и бизнесмен, смятан за близък до руския президент. Той беше арестуван в Украйна в средата на април, като се укриваше от началото на руската офанзива в края на февруари, след като през май миналата година беше поставен под домашен арест поради повдигнато обвинение в държавна измяна и заграбване на природни ресурси в Крим.

На 20 май украинското военно командване нареди да бъде прекратена съпротивата в завод „Азовстал“ в Мариупол. Заповедта е издадена, за да бъде запазен животът на украинските бойци.

Командващият това украинско подразделение Денис Прокопенко обясни на видеозапис, че заповедта е издадена, за да бъде запазен животът на бойците в гигантския металургичен комплекс от съветско време с мрежа от подземни тунели. „Успяхме да спасим цивилните, тежко ранените получиха необходимата помощ, успяхме да ги евакуираме с идеята по-нататък да бъдат разменени“, отбеляза той. Прокопенко обясни, че предстои да бъдат извадени от „Азовстал“ телата на убитите войници.

„Азовстал“ бе последното гнездо на украинската съпротива срещу руските сили в стратегическия пристанищен град на Азовско море./Вести БГ

Свързани статии