Решено: Предоставяме безвъзмездно каски и бронежилетки за Украйна

Министерският съвет прие решение да се предостави безвъзмездно на правителството на Украйна помощ за защита на нейните граждани, която представлява средства за индивидуална защита – 2000 каски и 2000 бронежилетки. Това обяви на брифинг в Министерския съвет Лена Бориславова, началник на политическия кабинет на премиера.

Защитните средства ще бъдат отпуснати от наличните количества със съдействието на българското Министерство на отбраната.

По думите ѝ средствата за индивидуална защита ще се използват от мирните украински граждани.

Тази мярка надгражда досега оказваната хуманитарна и друга помощ от страна на правителството. България бе една от първите държави, която се присъедини към страните от Европа, сезирали Международния наказателен съд в Хага за престъпленията, извършени от Русия на територията на Украйна. Това се случи още на 3 март. След това, на 24 март, България бе една от първите държави, която откликна на призива за допълнителна финансова помощ за дейността на Международния наказателен съд за осигуряване на по-добра възможност за разследване и осъждане на военните престъпления, извършени в Украйна, припомни началникът на политическия кабинет на премиера.

Бориславова посочи, че предстои Министерският съвет да вземе решението за отпускането на такава финансова помощ, а страната ни вече е получила благодарности от страна на международната съдебна институция.

Българското правителството реагира остро срещу зверствата, извършени в Буча, категорична бе Бориславова./Novini.bg

Снимка: Труд

Свързани статии