Решено! Никола Минчев води листата на ПП в Пловдив и Кърджали, утешават Перник с Рашков

Най-рейтинговият политик от последния парламент Никола Минчев става на 99 процента лидер на листата на „Продължаваме промяната“ за Пловдив, научи „Марица“. Това няма да бъде променено, дори ако ПП се яви съвместно с „Демократична България“. Към този час последното продължава да изглежда малко вероятно.

Изненадващата смяна на родения в Пловдив бивш премиер Кирил Петков с Никола Минчев в 16-и МИР е свързана с няколко причини. Едната е, че той спечели много симпатии покрай показното му сваляне от шефския пост в Народното събрание, изкарало хиляди по жълтите павета. Така със сигурност ще привлече солидна подкрепа в Пловдив, а Петков може да се концентрира върху лидерската битка в столицата. Освен това Минчев все пак е женен за пловдивчанката Силвия и често идва под тепетата.

Бившият шеф на парламента ще поведе и листата в Кърджали, защото от „Промяната“ не виждат кой друг може да измъкне едно място в бастиона на ДПС. На последните избори хората на Доган взеха 4 мандата, а „Възраждане“ пребори ГЕРБ за петия.

Всъщност най-голяма съпротива срещу решението Минчев да води в Пловдив и Кърджали дошла от пернишката организация на „Промяната“.  Оттам били категорично против тяхното момче да не води местната листа. В крайна сметка след големи уговорки рокадата била преглътната. Като компенсация №1 на „Промяната“ в миньорския град става Бойко Рашков, чийто буен нрав се очаква да допадне на перничани.

Други сериозни размествания  в листите на ПП за Пловдив и областта няма да има. Професор Христо Даскалов остава втори в градската листа, трети е местният лидер Росен Костурков, следват бившите депутати Николай Ангов и Венцислава Любенова.

В Пловдив-област водач на „Промяната“ е Костурков, но като голям коз се смята поставеният под №2 втори бивш зам.-министър на земеделето Иван Христанов. Той се прочу с отказания подкуп за половин милион, предложен му, за да остави частната лаборатория на ГКПП „Капитан Андреево“. За ПП Христанов е жива емблема на борбата с корупцията, което се очаква да спечели симпатии.

На трето и четвърто място в Пловдив област вероятно ще са също бившите депутати Стою Стоев и Гергана Данева. В партията на харвардци вече са стиковали позициите и в останалите избирателни райони.

Съпредседателят на ПП Асен Василев ще води в Хасково и категорично ще влезе от листата на родния му град. Михал Камбарев е сигурен водач за Смолян, а Ивайло Шотев в Пазарджик.

Бившият министър на образованието Николай Денков отива в Шумен, където „Промяната“ няма силни позиции. Интересното е също, че водачът на варненската листа на ПП – Даниел Лорер, ще оглави и списъка на кандидат-депутатите в Търговище. Там водеше Александра Милчева, но тя роди буквално в последните дни на парламента.

Интересно е също, че отцепниците от ИТН получават две лидерски места в листите и поне още две избираеми позиция. Бившият спортен министър Радостин Василев ще води в Габрово – родният град на майка му. Руди няма как да е лидер в Плевен, тъй като там ПП разполагат с Иван Христанов, човекът, разбил схемата на „Капитан Андреево“.

Иво Атанасов повежда листата на „Промяната“ в родния му Видин. Той има силни позиции там и се чака люта битка с бившата му съдружничка Росица Кирова, която също беше кадър на Слави преди да скочи в джипката на Бойко Борисов.

Избираеми места ще получат още поне двама от отцепниците – Кирил Симеонов за Шумен и Светлин Стоянов в Русе, който ще бъде вероятно втори или трети след бившият транспортен министър Николай Събев – Еконта.

От „Промяната“ са категорични, че няма да сменят лидерите на листи, дори ако се стигне до обединение с „Демократична България“. В понеделник вечерта или най-късно вторник трябва да е готово социологическо проучване, поръчано на един от авторитетите у нас. То трябва да даде категоричен отговор при кой вариант двете партии ще съберат повече гласове. Следва обсъждане от Националния съвет на „Продължаваме промяната“ и евентуално гласуване. Ако се стигне до такова, то ще се проведе в онлайн форма, като е предвиден вариант в устава на партията.

Според наши източници шансовете за обединение не са големи и по двете причини. Първите социологии показваха спад в гласовете при обединение, тъй като ПП имат доста леви избиратели. Освен това почти всички фактори в „Промяната“ не са съгласни да лишават от избираеми места свои кадри, с които работят вече почти година, за сметка на такива от ДБ.

Кой е Никола Минчев?

Никола Минчев е на 34 г., женен, с две деца. Съпругата му Силвия също е юрист. Завършва Немската гимназия в София, после и право в СУ. Майка на бившия парламентарен шеф  Весела Минчева е един от най-добрите специалисти по капиталовите пазари, уважаван арбитър в такива спорове. Тя е и първият председател на Комисията по ценни книжа. По-късно Минчева е един от стълбовете в “Гугински, Джингов, Величков и Кючуков”. В същата кантора стаж започва и самият Никола, като работи 10 години до влизането си в политиката. Той става корпоративен адвокат, натрупал сериозен опит в енергетиката. Известен е като акуратен специалист по правни въпроси, свързани още с финанси и недвижими имоти. Баща му също е адвокат, специалист в наказателните дела.

Никола Минчев от седем години е женен за пловдивчанката Силвия

Никола има и политически ген. Прадядо му – Сирко Станчев, участва в три войни, бил е два мандата депутат преди 9 септември 1944 г. Минава за един от най-приближените хора до Цар Борис Трети, депутат и и негов адютант. Един от 43-мата народни избраници, които подписват декларацията за спасяване на българските евреи. Пратен на смърт от Народния съд и разстрелян на 1 февруари, 1945 година./„Марица“

Свързани статии