Репарации и сепаратисти предизвикват крал Чарлз III

Възкачването на принц Чарлз на престола предизвика нови призиви на политици и активисти от бившите британски колонии в Карибския басейн за отстраняване на монарха от позицията му на техен държавен глава и изплащането на обезщетения от Обединеното кралство за колониалното владичество, предаде БТА.

Чарлз наследява на британския престол своята майка Елизабет Втора – управлявала в продължение на 70 години, която почина вчера на 96-годишна възраст в замъка Балморал в Шотландия.

Министър-председателят на Ямайка заяви, че страната му ще скърби за Елизабет Втора, а колегата му от Антигуа и Барбуда нареди знамената да бъдат спуснати наполовина до деня на погребението ѝ. Но в същото време растат въпросите относно ролята, която един далечен монарх трябва да има през XXI век.

По-рано през годината някои лидери от Общността на нациите изразиха безпокойство по време на срещата на върха в руандийската столицата Кигали заради преминаването на ръководството на общността от 54 държави от Елизабет Втора към принц Чарлз.

Осемдневната обиколка на настоящия престолонаследник принц Уилям и съпругата му Кейт в Белиз, Ямайка и Бахамските острови бе белязана от призиви за изплащане на обезщетения и извинения за робството.

Над 10 милиона африканци са били насилствено въвлечени от европейски държави в търговията с роби между XV и XIX век. Тези, които оцеляват след жестокото пътуване през Атлантическия океан, са принудени да работят в плантациите в Карибския басейн и Америка.

Ямайската защитничка на репарациите Розалия Хамилтън заяви, че коментарите на принц Чарлз по време на конференцията в Кигали за личното му огорчение от робството дават „известна надежда, че той ще се поучи от историята, ще разбере болезненото въздействие, което много народи са понесли до днес“ и ще обърне внимание на необходимостта от репарации.

Миналата година правителството на Ямайка обяви, че планира да поиска от Великобритания компенсация за насилственото транспортиране на около 600 000 африканци в Карибския басейн, за да работят в плантациите за захарна тръстика и банани, които са донесли богатство на британските робовладелци.

Ямайка също сигнализира, че скоро може да последва Барбадос и да се откаже от кралското управление. И двете страни остават членове на британската общност. Проучване от август показва, че 56 процента от ямайците подкрепят премахването на британския монарх от управлението на страната./Вести БГ

Свързани статии