Рекорд за фалшиво положителни тестове: Да доказваш за трети път, че не шофираш дрогиран

История с продължение, в която главен герой е Емил Узунов. Мъжът от Асеновград преди време заяви, че няма да напуска дома си на определена дата през следващите няколко години. Причината – през преходните две Узунов на два пъти преживя ужасен шок. Оказа се уличен, че шофира след употреба на наркотици, посочва NOVA.

Животът на Емил Узунов се върти в особен кръговрат. Спират го, дава първоначално положителен полеви тест за употреба на наркотици, слагат му белезници, карат го в болница. Дава проби за кръвен тест, обискират дома му, задържат го в полицията, образуват му досъдебно производство, освобождават го, излизат след няколко месеца резултатите от кръвните му проби, които се оказват отрицателни, оневиняват го, връщат му книжката.

Минава кратък период, спират го отново.

Тази година Узунов отново е спрян. И отново е с положителен тест за наркотици.

Сега очкава за трети път резултатите от кръвните проби, които да докажат, че не е употребил амфетамини.

Той, обаче, твърди че този проблем създава грижи на семейството му, в работата му и се отразява на социалните му контакти.

Положителен тест за амфетамин може да се даде и след употреба на комбинирани медикаменти за настинка. Веществото псевдоефедрин, което се съдържа в много лекарства, дава такъв фалшив резултат. Това обясни академик Добрин Свинаров от Клиничната лаборатория и клинична фармакология в УМБАЛ „Александровска“.

По думите му трябва да се спазват правилата за токсикологичния анализ.

„Негативният полеви тест може да не означава чист човек, от друга страна позитивният тест е възможно да е обременен от грешка, която е декларирана в спецификата на всеки тест. Кръвният тест е потвърдителният”, поясни той.

По думите му у нас трябва да се изградят 6-8 ларобатории, където кръвните проби да може да се изследват.

Източник: nova.bg
Снимката е илюстративна

Свързани статии