Разследват полицаи за покровителстване на Георги Семерджиев

Софийска градска прокуратура (СГП) разследва престъпление по служба на полицейски служители, които евентуално са покровителствали обвиняемия Георги Семерджиев, който причини смъртта на две жени след тежка катастрофа в  София. Това съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Обвинението е, че в периода 2021 г. до 5 юли 2022 г. при условията на продължавано престъпление служител от структура на МВР е нарушил служебните си задължения с цел да облагодетелстване на себе си или другиго облага, а от това са настъпили значителни вредни последици.

Разследването е след проверка, извършена по отделени материали от воденото срещу обвиняемия Георги Семерджиев за делото тежката катастрофа на 5 юли в София, при която загинаха две млади жени.

Материалите са отделени във връзка със събрани в хода на разследването по делото за пътнотранспортното произшествие данни за евентуално нарушаване на служебните задължения от служители на МВР, включително на КАТ-СДВР, за покровителстване на обвиняемия Семерджиев, както и за търговия с влияние.

След анализ и преценка на всички данни, събрани в хода на проверката, прокурор в СГП е счел, че са налице достатъчно такива за извършено престъпление от общ характер и е образувал досъдебно производство за престъпление по служба.

Предстои провеждане на разследване по делото, в хода на което ще се установи дали евентуално са налице достатъчно доказателства за извършено от служител на МВР престъпление.

По непотвърдена информация, полицайката от Първо РПУ в София Симона Радева е пътувала заедно със Семерджиев по време на тежката катастрофа. Отново по неофициална информация се смята, че Радева е съдействала на Семерджиев да избягва полицейски проверки, а след бягството от тежката катастрофа на 5 юли, тя му е съдействала за стълба, за да може Семерджиев да влезе в дома си.

Самата Радева отрече да има нещо общо с инцидента и заяви, че „съвестта ѝ чиста“./DarikNews

Снимка: МВР

Свързани статии