Радост за шофьорите: От юни бензин и дизел поевтиняват с 25 ст. на литър

Бензин и дизел ще поевтинеят с 25 стотинки на литър, след като държавата започне да плаща компенсации на шофьорите заради скъпите горива. Това е обсъжданата отстъпка в антикризисния пакет от мерки на правителството. Горива на по-ниски цени ще ползват само физическите лица, т.е такива, които няма да искат фактура на бензиностанцията, обясни зам. министърът на енергетиката Пламен Данаилов пред Нова тв. Най-вероятно по този начин ще бъдат субсидирани максимум 50 литра бензин или дизел месечно. “ 50 литра са достатъчно количество, което ще ви стигне за доста дълъг период. Към момента не се обсъждат други ограничения”, добави Данаилов.

Схемата е подобна на компенсациите и помощите, които се получават от бизнеса зарази скъпата електроенергия. Зам.-министърът се надява, че детайлите по тази мярка ще бъдат изчистени до края на месеца и тя ще влезе в действие от юни.

Данаилов бе категоричен, че мерките няма да застрашат държавния бюджет, става дума за около 1,5 млрд. лв., като най-голяма част ще са за допълнителната помощ за пенсионери и за деца. При пенсионерите т.нар ежемесечна Ковид добавка от 60 лева се запазва, но ще бъде под друго име „антиинфлационна добавка“. Родителите пък ще получават по 50 лв. месечно за едно дете, или общо 600 лв. за година. За две деца се полагат 1200 лв. годишно. Подкрепата за отглеждане на дете ще се получава чрез данъчната декларация и се отнася само за работещи родители.

Данаилов коментира и постигната договорка от премиера Кирил Петков с вицепрезидента на САЩ Камала Харис за доставки на втечнен газ от юни на цени, по-ниски от текущите на „Газпром“. „Още от февруари месец се работи по тази тема. Става дума за регулярни доставки“, обясни зам.-министърът./Вестник Марица

Свързани статии