Радев връчи мандат за съставяне на правителство на „Продължаваме Промяната“

Президентът Румен Радев връчи първия мандат за сформиране на следващо правителство в рамките на сегашния парламент. Папката отиде при „Продължаваме промяната“ като първа политическа сила. Получи я номинираният за премиер в евентуален бъдещ кабинет Асен Василев.

„България всички знаем е в политическа, икономическа и социална криза. Българите споделят основателни тревоги за растящите цени, за нарастващата неизвестност и нестабилност. Реформите и средствата по Плана за възстановяване и развитие чакат своята реализация, а от вчера имаме и външнополитическа криза. Спомняте си, че при връчването на мандата за съставяне на сегашното правителство в оставка аз предупредих, че ако не се предприемат решителни реформи в съдебната система още в първите 100 дни, то статуквото ще потърси своя реванш. Българските граждани, нашето общество и институции имат нужда от сигурност и предвидимост, от надеждна защита на обществения интерес, а това означава най-вече отговорност и усилия за съставяне на стабилно правителство, което да отговори на интересите на българските граждани.

Очаквам адекватни решения и отстояване на националния интерес за изграждане на свободна, демократична, просперираща и европейска България“, каза президентът Румен Радев при връчването на мандата на Асен Василев.

„За мен това е една огромна отговорност. Мисля, че всички сме наясно, че в кризите, които България трябва да посрещне е изключително важно е да имаме кабинет. Изключително важно е той да работи в интерес на гражданите, а не в интерес на статуквото и той да отстоява българския интерес и независимостта на българската държава така, както и първият кабинет на „Продължаваме промяната“. Благодаря за мандата!“, отговори кандидат-премиерът Асен Василев.

Партията ще разполага със седем дни, за да предложи състав на правителство. Ако той не бъде одобрен, мандатът ще отиде при ГЕРБ-СДС, които вече обявиха, че ще го върнат. След това държавният глава ще трябва да избере трета формация, на която да даде шанс за сформиране на правителство.

Свързани статии