Радев посече Асен Василев и предупреди за наближаващ проблем за всички българи /ВИДЕО/

Искам да изразя своята признателност. Изключително важно е да го има този център и тези високоподготвени хора. За съжаление, подготовката на нашите деца за действия в случай на кризи бе доста занемарено. Това каза президентът Румен Радев след среща с ученици на полигона в Панчарево.

Той коментира падането на мораториума на цените на тока:

„Знаете, че мораториумът беше необходимо време за анализи и разчети. Редно би било накрая на този мораториум да има ясно решение за действие, а не сега да ме питате какво да се прави.

Очаквам, че правителството ще вземе мерки в най-скоро време, така че тези кризи и фактори да направят така че всички промени с цените на електроенергията да бъдат поносими за българите.

Виждате в другите държави какво правят, за да защитят гражданите си. Нещо, за което не се говори, но наближава – излизането на битовите потребители на свободния пазар. Досега България е единствената страна, която е защитена. Искам час по-скоро да видя каква е визията на управляващите за решението на този проблем. Надявам се да не е бързо и без подготовка, както беше преди две години“, каза Радев.

Попитан как оценява кабинета „Петков“, той каза: „Както знаете, кризите са много и се застъпват. Изключително тежки са, а факторите са много. Още на консултациите за съставяне на кабинета споделих, че който има амбициите да управлява, трябва да го прави и в условия на кризи. Очаквам управление с видим ефект за ефикасна политика“.

Според президента ДАНС има здрава имунна система и мисля, че „работят активно, за да не се допуснат шпионски дейности у нас“.

„С Оливър Вархей извървяхме един път на осъзнаване, че има проблем и трябва да бъдат предприети ясни конкретни действия за решаване на правата на македонските българи, за изкореняване на езика на омразата, подновяване на учебници, така че да не се възпитават децата им в духа на омразата.

Той сподели, че тези проблеми вече се осъзнават и се превръщат все повече в ангажимент на Европейския съюз (ЕС). Въпросът е с какви механизми и инструменти да се гарантира защитата на нашите интереси. Очаквам българското правителство да защити това по категоричен начин“, каза Радев.

„Неслучайно на всички европейски лидери обръщах непрекъснато внимание и повтарях да се следи какво става с преброяването, защото при нас постъпват много сигнали за безправие на македонските българи, които не смеят да заявят открито, че са такива, а тук 120 хиляди имат документ за самоличност. Трябва да получим ясни гаранции за защита на нашия интерес“, допълни държавният глава.

На въпрос дали трябва да изпратим оръжия на Украйна, както ГЕРБ искат, президентът категорично заяви: „Вие знаете ли с какви боеприпаси разполага армията ни? Тези хора трябваше през тези години, които управляваха, да направят така че да има какво да дадем. Сега и да искаме няма какво да дадем на Украйна“.

Той попари и твърденията на финансовият министър Асен Василев, че България е готова да спре руските доставки на газ.

„Да се твърди в държавата с най-бедното по отношение на енергийна сигурност население трябва да спре доставките на газ… Да преобърнем схемата и дори да плащаме по-скъпо. За мен това е недопустимо“, каза държавният глава./БЛИЦ

Снимка: стопкадър NOVA

Свързани статии