Путин от Москва: Това е изключително важно за Русия

До неотдавна руският президент Владимир Путин лично присъстваше на всяко по-важно събитие в Русия, но сега много рядко може да бъде видян да напуска Москва.

И днес Путин не отиде на церемонията в Санкт Петербург по спускането на вода на руския атомен ледоразбивач „Якутия“ и издигането на държавния флаг над ледоразбивача от същия клас „Урал“.

Държавният глава участва в събитието, въпреки значимостта му, чрез видеовръзка.

Двата нови кораба са гордостта на руския Северен флот. Универсалните атомни ледоразбивачи са построени в Балтийския завод по поръчка на руската ядрена агенция „Росатом“ и са най-големите и най-мощни в света.

Проектът предвижда създаването на общо пет такива плавателни съда.

От тях ледоразбивачите „Арктика“ и „Сибир“ вече са в състава на флота на Русия. А строителството на петия кораб „Чукотка“ продължава.

От резиденцията си в Ново Огарьово край Москва президентът Путин поздрави хората, които са постигнали такива важни резултати в развитието на флота на Русия и в разработването на Северния морски път.

По думите му значението на този път през Арктика ще нараства многократно, а развитието на северните територии на Русия ще осигури до голяма степен бъдещето на цялата страна.

„Развитието на този маршрут, особено предвид променящия се климат, е изключително важно за нашата страна още сега, а в близка перспектива това значение ще се увеличи многократно“, каза Путин./Вести БГ

Свързани статии