Пуснаха Бойко Борисов от ареста /ВИДЕО/

Пуснаха експремиера Бойко Борисов от ареста. Той беше посрещнат от симпатизанти пред сградата на ГДНП.

„Гадно, брутално, върнаха ни в комунизма. Снощи вечеряме с децата, влизат цивилни, униформени, поемни лица. Разтършуваха цялата къща“, това бяха първите думи на Борисов след освобождаването му. 

По думите му не е имало никакво обвинение срещу него. „След като разтършуваха всичко – установиха, че няма нищо. След като подписахме протокол реших, че си тръгват. Те обаче казват – трябва да Ви задържим“, разказа Борисов.

„Допреди 10 минути 24 часа седим в килиите и нито един милиционер. Казвам милиционер, защото това вече си е милиция. Сега четем, както беше 1944 година. Явява се министър-председател, вика полицаите, следователи в неговия кабинет. Той се явява свидетел на мафията и Черепа. Започват да пишат, там стоят финансов министър и вътрешен министър, без да имат право“, посочи експремиерът. И добави: „Момчетата пишат и викат: „Ходете и ги прибирайте, защото може да скрият доказателства“.

„Затова ни викаха и декември. Дойдоха, провериха, постояхме 24 месеца и изстинахме. Яд ме е. Никакви нови въпроси“, категоричен беше Борисов.

„Разбрах, че съм арестувана преди да дойде полицията“. Това заяви бившият шеф на Пресцентъра на Министерския съвет Севделина Арнаудова минути след освобождаването й от ареста.

„Дойдоха три патрулки, „Охранителна полиция”, военни лица, разследващи. Влизането беше по неотложност. Претърсването продължи от 21 до около 3 часа през нощта. Иззеха тефтер, в който пишеше името на Борисов, както и рекламни материали и картички от предизборната кампания”, разказа Арнаудова за обиска в дома й.

Тя не можа да сдържи сълзите си, когато каза, че всичко се е случило пред очите на малката й дъщеря.

Арнаудова подчерта, че няма представа защо са били задържани тя, Борисов и Горанов.

„Най-скандалното е, че те задържат чрез прессъобщение. Второ – основен свидетел е действащият министър-председател, който е свикал на оперативка в кабинета си вицепремиера Асен Василев и министър Бойко Рашков. Най-интересното е, че си е позволил да въвлече името и на европейския главен прокурор Лаура Кьовеши в това нещо. В свидетелските показания, които е дал Кирил Петков, е посочил, че задържането е станало с нейно знание и по нейно разпореждане“, коментира още Арнаудова.

Тя подчерта, че не знае дали сигналът срещу нея е подаден от обвиняемия бизнесмен Васил Божков и допълни: „Мафията си има държава“.

„Нямам повдигнати обвинения“. Това заяви бившият финансов министър Владислав Горанов, след като беше освободен от ареста.

„Менков ме представлява, питайте него. Последните 24 часа бяха самотни”, заяви още Горанов.

Междувременно от МВР съобщиха, че е направено искане за повдигане на обвинение на тримата задържани. Ето какво се казва в съобщението на ведомството:

„Всички материали по образуваното досъдебно производство са предадени в деловодството на прокуратурата днес в 13.30 часа след отказ на наблюдаващия прокурор да се докладват лично от разследващия полицай, съобщи МВР.

В тях е направено искане за повдигане на обвинение и на тримата задържани – Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севдалина Арнаудова.

В предадените на прокуратурата материали се съдържат и протоколите, в които са описани и веществените доказателства, приобщени към досъдебното производство. След няколко часа наблюдаващият прокурор е извикал разследващите полицаи като те са стояли до 17.30 часа в коридора на прокуратурата. Тогава е изискано от тях да донесат и самите веществени доказателства. От веществените доказателства към настоящия момент не зависи произнасянето на прокурора относно повдигането на обвинение или удължаване на72 – часова мярка за задържане.

Всички съотносими материали за произнасяне на прокуратурата са  били предадени своевременно“.

Междувременно на извънреден брифинг на прокуратурата стана ясно, че там не са получавали искане за повдигане на обвинения спрямо Борисов, Горанов и Арнаудова.

Източник и снимка: NOVA и DarikNews

Свързани статии