Проф. Рачев обяви най-чаканата прогноза за времето, иде голям обрат

Температурите в края на септември ще са малко есенни, но после ще стане доста топло. Това каза климатологът проф. Георги Рачев.

„В края на месеца се очакват максимални до 28, като минималните ще са 10-12 градуса. Другата седмица може и да има няколко последни дни за плаж. Възможно е да има леки, почти летни валежи. Няма да е лято, но ще е нещо като късно лъжовно лято“, заяви проф. Рачев в сутрешния блок на bTV.

„Големият антициклон Стефан бе виновник за студената жилка, която ни удари. Гастон също ще помага да стана по-студено в Европа. Фиона пък я няма – тя е огромен тропичен циклон, който се е запътил направо към Канада“, предупреди той.

В началото на октомври също ни очакват слънчеви дни с втората топла вълна. Зимата също се очертава по-топла.

„Според още един доклад поне с 1 градус ще бъде над средното за сезона, като ще има и сняг ще си има и поледица, но за по-малки периоди“, обясни климатологът.

„Малка България е много разнообразна“, заяви климатологът.

Днес настъпи астрономическата есен в 4:04 часа. Тя започва с есенното равноденствие (около 23 септември в Северното полукълбо и 21 март в Южното).

Проф. Рачев бе категоричен, че прогнозата наистина е луда. По думите му в деня на изборите – 2 октомври, може да има 35-36 градуса на редица места в страната./БЛИЦ

Свързани статии