Приеха Бюджет 2022 за Пловдив, БСП и ДБ гласуваха против

Рекордният общински бюджет на Пловдив – в размер на 526 млн. лв., бе гласуван днес. С 37 гласа „За“ и 11 „против“ финансовата рамка бе приета до обяд, като срещу нея гласуваха групите на БСП и Демократична България.

Със 108 млн. лв. повече е тазгодишния бюджет. Приходите от делегираните от държавата дейности са в размер на 261 159 000 лв., а от местните – 264 милиона 954 хиляди лева. Най-много средства са отделени за образоавние – 208 милиона лева. Капиталовата програма е за 120 милиона лева.

„Благодаря на всички, които гласуваха, които поеха отговорността за град Пловдив, защото всичко друго е евтин популизъм“, каза Димитров и допълни, че Пловдив ще продължи да се развива.

Зам.-кметът Величко Родопски направи предложения за промени в проектобюджета. Една от тях беше за намаляване на средствата за строителство на спортна зала до Езиковите гимназии, които беше предвидено да бъдат в размер на 3 млн. лв., да се намалят с 900 хиляди лева. Средствата за обекта, предвидени за 2023 година се увеличават с 900 000 лв. прехвърлят в бюджетите на районите за ремонти и строителни дейности. Намаляват се и средствата за ремонти на уличната мрежа за тази година със 100 000 лв. Така парите, които се събират – в размер на 1 млн. лева, да отидат за текущи ремонти и изграждане на уличната мрежа, като за „Централен“ отиват 400 000, а за „Западен“ и „Източен“ – по 300 000 лв.

Нито едно от предложенията на БСП предложение не беше прието, с мотив, че средствата в бюджета са ограничени. Заради това от БСП гласуваха против финансовата рамка. Срещу нея гласуваха и от „Демократична България“. От трибуната Веселина Александрова от ДБ обяви, че цит.: „Това е бюджет на една отиваща си администрация“. Тя добави, че с колегите й от групата не виждат дългосрочна визия за развитие на Пловдив.

Направените от Добромира Костова от „Демократична България“ допълнителни 15 предложения също не бяха приети.

Накрая той предложи в бюджета да се заложат 100 000 лв. за проучване в Пловдив да бъдат пуснати трамвайни линии. Това предложение обаче не бе подкрепено от съветниците.

Гласувана беше и бюджетната прогноза за следващите три години
Преди финансовата рамка, Общинският съвет гласува и бюджетната прогноза на Пловдив за предстоящите три години. 34 съветници гласуваха „за“, 10 бяха „против“, а един се въздържа.

Против гласуваха от БСП, тъй като прогнозата не била внесена в срок. Според Николай Радев, председател на ППГОС на БСП, не е ясно как е отчетена огромната инфлация.

„Отчита се 10%, но е от голямата потребителска кошница, а реалната, на малката потребителска кошница, е над 14%. Как се отчита, заедно с увеличените с 300 на сто горива, енергия? Ясно е, че войната ще се отрази още по-тежко и предстои много тежка финансова криза“, коментира Радев. Той посочи също, че левицата не подкрепя прогнозата за общински дълг, който от 40 933 000 лв. в началото става 126 419 000 лв. в края на периода.

Зам.-кметът Величко Родопски отговори, че тази година са заложени за издръжка около 130 милиона лева и, ако войната продължи – ще продължи само с тези разплащания. Той допълни, че нарастването на общинския дълг до 2025 г. предстои да бъде подложено на обсъждане.

Източник и снимка: Dcnews.bg

Свързани статии