През този летен сезон: Сянката на плажа двойно по-скъпа от шезлонга

Чадърът стана двойно по-скъп от шезлонга на някои от плажовете по Българското Черноморие. Това показва справка в карта за цените на плажните принадлежности на Министерството на туризма, с уточнение, че в момента информацията се актуализира.

Според нея към момента сянката на ивицата Каваци-север струва 15 лева, а шезлонгът е по 7 лева или повече от двойно по-скъпо.

На север на някои по плажовете чадърът е 15 лева, а мястото за лягане, ако не искате да си сложите хавлията директно на горещия пясък, е 10 лева.

Разлика, макар и минимална, има и на Кранево-юг, където таксата за ползване на чадър е 6 лева, а шезлонгът, който явно не е толкова търсен, струва 5 лева.

За сравнение предишни години на много малка част от ивиците имаше разлика в цените и масово бяха еднакви и за чадъра, и за шезлонга.

Намаление
Това лято най-често срещаната цена за отдаване на плажни принадлежности е 7 и 10 лева за брой.

За сравнение на повечето ивици цените са двойно по-високи спрямо миналата година, когато Министерството на туризма намали таксите за стопанисване на ивиците с процента на отстъпката, с която се предлагат плажните принадлежности.

Така на Слънчев бряг ползването на плажни принадлежности струваше 5 лв. вместо 10 лева, а таксата, която концесионерът трябваше да плати на държавата, бе намалена наполовина.

Около 20 ивици пък предлагаха абсолютно безплатни чадъри, като за тях намалението беше на 100%.

Справка
Тази година такава мярка няма и масово концесионерите върнаха цените на старите нива, като те не могат да превишават заложените максимални размери в договорите.

Така в момента най-евтин е чадърът и шезлонгът на плаж Нестинарка, става ясно от справката за цените в сайта на министерството.

Там е посочено, че цената на чадъра е 36 ст., а най-скъпо се предлага сянка по 15 лева в Каваци, Божурец – Топола 3, и на други ивици.

Сравнително изгодно е да се плажува на бургаския северен плаж, където сянката е 1,20 лева. На централната ивица в морския град ползването на чадър на плажа струва 5 лева, колкото струва и във Варна.

Има места, където шезлонгът е по-скъп, например на ивицата Смокини-север, сянката струва 10 лева, а лежанката е 15 лева за брой./Вестник Телеграф

Свързани статии