Премиерът на Молдова не изключи варианта страната ѝ да бъде нападната от Русия

Премиерът на Молдова Наталия Гаврилица не изключи вероятността нейната страна да стане жертва на руска агресия, написа в. „Украинская правда“.

„След началото на руската инвазия срещу Украйна (24 февруари) сред много наши съграждани се появиха страхове, че Молдова може да бъде нападната от страна на въоръжените сили на Москва. Този вариант, засега е хипотетичен, но ако бойните действия се приближат към Одеса (украинското черноморско пристанище се намира на около 200 километра от молдовския град Кагул), това ще задълбочи безпокойството сред гражданите на страната ни“, заяви министър-председателят в Кишинев.

По думите на Гаврилица Молдова не е единствената страна страна в света, която има основания да изпитва загриженост от руско нападение. „Всяка една малка държава, която се опира върху международния правов ред, може да стана обект на руска агресия“, допълни тя.

Според молдовския премиер: Ако една страна може да започне пълномащабна война срещу друга, нито една държава по света не е застрахована от такова развитие на събитията.

Министър-председателят на Молдова заяви, че войната е нанесла тежки икономически щети на нейната родина. „В това отношение ние сме на второ място след Украйна. Така например, през юни инфлацията достигна 32%, каза тя. Нашите съграждани понясат стоически лишенията“, обясни Гаврилица.

По отношение на бежанците от съседната на Молдова страна премиерът каза: Последните проучвания показват, че 85 процента от молдовците са готови да приемат още бежанци от войната в Украйна./Новините БГ

Свързани статии