Повдигнато е ново обвинение на Георги Семерджиев

Повдигнато е ново обвинение на Георги Семерджиев, задържан за тежката катастрофа на 5 юли, вечерта, в София, при която загинаха две млади жени. Това съобщи прокурор Христо Кръстев от Софийска градска прокуратура на извънреден брифинг в сградата на Съдебната палата. До момента Семерджиев вече има едно повдигнато обвинение.

„Наблюдаващите прокурори повдигнаха ново обвинение на лицето, за което се предполага, че е извършило пътнотранспортното произшествие (ПТП). На първо място той е привлечен за ПТП, което представлява особено тежък случай заради това, че е настъпила смъртта на две млади жени и заради това, че са извършени много нарушения в Закона за движение по пътищата. За това престъпление се предвижда наказание лишаване от свобода от 5 до 20 години. Второто престъпление, за което обвиняемият е привлечен към наказателна отговорност, е управление на моторно превозно средство (МПС) след употреба на наркотични вещества. Това е случай от 10 юни 2022 г., а не сега от 5 юли. В кръвта му тогава са открити амфетамин и метамфетамин, за което се предвижда наказание лишаване от свобода от 1 до 3 години. Сега също му е взета кръвна проба, но все още се чака резултатът от експертизата. Третото престъпление, за което обвиняемият е привлечен, е използване на официален, неистински документ – свидетелство за управление на МПС, на което е придадено вид, че е издадено от компетентните власти на Швейцария. За него се предвижда до 8 години лишаване от свобода“, посочи прокурор Кръстев.

Той добави, че по делото има данни, от които може да се предположи, че полицейски служители са нарушавали своите служебни задължения. „Отделени са материали и е възложена проверка, за да се установи дали полицейски служители са помагали на обвиняемия преди извършване на престъплението – прикриване на управление от него МПС, без да е правоспособен, както и дали са му помогнали да се укрие от правосъдието след тежката катастрофа“, поясни той.

Според прокуратурата е налице реална опасност Семерджиев да извърши друго престъпление.

На този етап не е проверявано дали колата е крадена.

На въпрос във връзка с полицейската служителка Симона Радева, прокурор Иво Илиев обясни, че тя е свидетел по досъдебното производство.

„Дала е показания, които няма как да разкрия“, каза Илиев, но отказа да даде повече подробности./DarikNews

Снимка: БТА

Свързани статии