Политолози казаха дали протестите ще свалят правителството скоро

Социалното напрежение трябва да ескалира, за да се стигне до предсрочни избори. Да видим дали правителството ще води интензивен диалог с бизнеса. То не дава знак, че сериозно и активно се занимава с мерки за намаляване на ефекта от кризите. Това заяви пред Нова нюз политологът доц. Татяна Буруджиева.

По думите й правителството е закъсняло с мерките, които да озаптят инфлацията.

„Налага се публично да им се каже кои са спешните мерки. Да се мисли какво ще правим като свърши войната и всичко утихне. Също така и да има дебати в коалицията за наложените санкции“, споделя тя.

По казуса със статута на бежанците политологът смята, че трябва да има по-добра интеграция в обществото.

„Впечатлението е, че властта не знае как да реализира и комуникира добрите идеи. Това значи нежелание да разберат народа и нуждите му“, отбеляза тя. И уточни, че на следващи избори електоралната картина ще се промени, а радикалният вот няма да е само на пикове.

Според нея е възможно протестите да свалят правителството. „Тенденцията е за нарастване на такива протести. Вече има доста такива и те сигурно ще се задълбочават. И тук е големият проблем на правителството, което не може да предложи ясна визия за кризата като цяло. Тя засяга различни сфери.

С просто раздаване на пари проблемите не се решават. Ако продължи тази политика, при всички положения бизнесът няма да може да застане на страната на правителството. За тях въпросът е могат ли да правят бизнес, или не. А за хората, които работят в предприятията им – ще имат ли работа, или не“, коментира тя.

И добави, че големият проблем на бизнеса е, че ножицата е твърде много разтворена.

Според анализатора Нидал Алгафари властта е извадила късата клечки и не са подготвени да се преборят с кризите. „Те са момчета, които още шляпат. Нямат нужния административен и политически опит, за да се справят. Не знаят как да действат и да преминават през кризи. Дори и да опитват нещо да направят, не могат да го обяснят на хората.

Никой не иска да има властта и да има предсрочни избори. Напълно е възможно“, коментира той. И допълни, че политики, подобни на „Възраждане“ с агресия и привличане на внимание, са на улично-махленско ниво./БЛИЦ

Свързани статии