Погребват Михаил Горбачов в Москва

Първият и единствен президент на Съветския съюз Михаил Горбачов ще бъде погребан на 3 септември в Москва, предадоха агенциите.

Това ще стане на церемония, която няма да бъде равносилна на държавно погребение и ще премине без присъствието на президента Владимир Путин или някой друг от водещите световни лидери, отбелязва Асошиейтед прес.

Сравнително по-скромната погребална церемония отразява сложното отношение на Кремъл към наследството на Горбачов, който е почитан на Запад заради прекратяването на Студената война, но е презиран от мнозина в родината си заради разпадането на Съветския съюз и последвалия икономически крах, принудил милиони хора да живеят в бедност.

В четвъртък Путин се прости отделно с Горбачов, полагайки цветя на ковчега му, а причината за това, както съобщи Кремъл, е бил прекалено натовареният график на руския президент, който ще му попречи да присъства на погребението днес.

Помолен да коментира какво точно ще възпрепятства на Путин да присъства, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви в конферентен разговор с репортери, че държавният глава ще има поредица работни срещи, международен телефонен разговор и трябва да се подготви за участието си в деловия форум в руския Далечен изток следващата седмица.

Горбачов, който почина във вторник на 91-годишна възраст, ще бъде погребан на Новодевическото гробище в Москва до съпругата си Раиса. Преди това ще има траурна церемония в Колонната зала в Дома на съюзите, емблематична сграда близо до Кремъл, която се използва за държавни погребения още от съветско време.

Въпреки избирането на това престижно място Кремъл се въздържа да нарече церемонията държавно погребение. По думите на Песков тя ще има „елементи“ на такова, като например почетен гвардейски строй, а държавата ще помогне за организирането му. Той не уточни по какво ще се различава от пълноценното държавно погребение.

Ако Кремъл беше обявил държавно погребение за Горбачов, това щеше да направи по-трудно за Путин да пренебрегне събитието. Щеше да се наложи и Кремъл да изпрати покани на чуждестранни лидери, нещо, което руското президентство очевидно не е искало да прави в условията на покачващо се напрежение със Запада заради войната в Украйна, отбелязва Асошиейтед прес.

Путин, който някога нарече разпадането на Съветския съюз „най-голямата геополитическа катастрофа на века“, избягваше да критикува Горбачов персонално, но многократно го е обвинявал, че не е осигурил писмени ангажименти на Запада, че НАТО няма да се разширява на изток.

В сряда руският президент изпрати внимателно формулирана съболезнователна телеграма, в която нямаше нито директни похвали, нито критики. В нея Путин определи Горбачов като човек, който е оставил „огромен отпечатък върху хода на световната история“.

„Той ръководеше страната по време на трудни и драматични промени, в условията на мащабни предизвикателства във външнополитически, икономически и обществен план“, посочи руският президент. „Той дълбоко съзнаваше, че са необходими реформи и се опита да предложи свои решения на наболелите проблеми.“

„Той проправи пътя към свободна Европа“: Световни лидери отдават почит на Горбачов

Двойственото отношение на Кремъл намери отражение и в репортажите по държавната телевизия, в които на Горбачов се отдаваше почит като към историческа фигура, но реформите му бяха определени като недобре планирани и беше изтъкнато, че не е защитил интересите на страната по необходимия начин.

Руската общественост остава също толкова разделена по въпроса за наследството на Горбачов. Едни го величаят, че е сложил край на Студената война и на седем десетилетия тоталитарно управление, а други го обвиняват в предателство./Vesti.bg

Снимка: Getty Images

Свързани статии