По случая с „Булгаргаз“: Разследват висшестоящи служители на ГДНП

На 10.02.2022 г. прокурори в Софийска градска прокуратура (СГП) отделиха материали от образуваното досъдебно производство по случая с „Булгаргаз“ с оглед данни за извършено престъпление по чл. 282 от НК от висшестоящи служители от Главна дирекция „Национална полиция“ (ГДНП).

След анализ на материалите по делото, наблюдаващите прокурори са установили изготвени докладни записки относно проверка по преписка по описа на ГДНП с поставени върху тях ръкописни резолюции с указание за започване на досъдебно производство и задържане на лице за 24 часа.

В тази връзка наблюдаващите прокурори са счели, че е нарушена разпоредбата на чл. 15 от Закона за МВР, съгласно която горестоящите ръководители на разследващите органи „нямат право да дават указания за извършването на действия по разследването и за съставянето на писменото мнение, както и по какъвто и да е друг начин да се намесват в разследването“.

Предвид горното относимите по случая материали са отделени и е започната проверка за установяване на всички релевантни обстоятелства.

Предоставяме копие от резолюциите със заличени данни.

Информацията се предоставя след разрешение на наблюдаващите прокурори по чл. 198 от НПК. За резултатите от проверката обществеността ще бъде своевременно информирана.

Източник и снимка: Novini.bg

Свързани статии