Пловдивският съд не пожали каналджията Масуд Абдо и съратниците му, остави ги зад решетките

Пловдивският районен съд остави в ареста сириеца Масуд Абдо и четиримата му съратници обвинени в трафик на мигранти през границата с Турция. И за петимата бе взета най-тежката мярка за неотклонение „Задържане под стража“.

Съдът прецени, че е налице обосновано предположение, че задържаните лица са извършители на посоченото престъпление, както и че е съществува много висока обществена опасност на деянието и на самите извършители поотделно, от което следва изводът, че е съществува реална опасност същите да извършат друго престъпление.

Заради това съдия Момчил Найденов е преценил, че най-адекватна мярка за неотклонение е най-тежката – „Задържане под стража“.

По-рано днес петимата бяха доведени с белезници в съдебната зала. Докато преминаваше край журналистите Масуд им показа среден пръст. Именно той е сочен за организатор на канала за трафик на мигранти.

Медиите не бяха допуснати в съдебната зала.

Според пловдивския адвокат Росен Димитров, който защитаваше двама от задържаните – мъж и жена с фамилия Червенкови, те били обикновени овчари и нямали нищо общо с каналджийската дейност. По думите му семейството имали ферма край Средец, край която често се навъртали мигранти. Двамата са уведомили полицаите за тях и нямало доказателства, че са участвали в подпомагане на чужденци да преминат през нашата страна, каза адвокатът. Преди делото той заяви, че ще настоява  мъжът и жената да получат по-лека мярка.

Определението на съда не е окончателно. Ако петимата обжалват мерките си пред Окръжния съд, заседанието ще се гледа на 29 септември от 15.30 ч.

Свързани статии