Първи ремонт на паметника на Шипка от 40 години насам

Министерството на културата е приело идейния проект за ремонт на паметника на Шипка, съобщи директорът на Националния парк-музей „Шипка – Бузлуджа“ д-р Чавдар Ангелов пред Bulgaria ON AIR.

„През новата година завършихме няколко важни предварителни стъпки. Беше направено обследване на фасадите на паметника. Въз основа на тази информация започна изработването на проекта за консервация и реставрация“, каза д-р Ангелов в „България сутрин“. По думите му идейният проект е бил одобрен през януари. В момента проектанти работят по последната фаза върху работния проект, по който ще се трудят реставраторите и майсторите, обясни още той.

Надява се процесът по проектирането да приключи до отбелязването на Шипченската епопея през август, когато ще могат да обявят, че проектът за ремонт на Паметника на свободата е готов. След това предстои да бъде осигурено и финансирането. Едва тогава може да се проведе процедурата по обществена поръчка, подчерта директорът. Въпреки че от последната реставрация на монумента са минали повече от 40 години, той е конструктивно здрав, твърди д-р Ангелов. Проблем има с фугиращата смес, през която прониква влага и навлиза навътре в стените на паметника. Според директора, тя най-вероятно ще бъде подменена. Ще бъдат подновени и някои от облицоващите камъни, особено онези, които се намират по ъглите на паметника, защото те са изложени на най-голямо влияние от атмосферни условия, допълни още д-р Чавдар Ангелов./Монитор

Снимка: БГНЕС

Свързани статии