Парламентът прие оставката на Сотир Цацаров

Парламентът прие оставката на Сотир Цацаров като председател на КПКОНПИ. Депутатите гласуваха със 197 гласа „за” мандатът на председателя на Антикорупционната комисия да бъде прекратен от 1 март 2022 г.

Искането за разглеждането и гласуването на оставката на председателя на антикорупционната комисия като точка в дневния ред на Народното събрание беше направено от „Има такъв народ”

Дебатът за оставката на Цацаров бе съпътстван със спорове между управляващи и опозиция за борбата с корупцията в България. ГЕРБ-СДС настояха, че трябва да се отдаде отчете свършеното от председателя на КПКОНПИ, който е бил и главен прокурор. Според „БСП за България“ оставката на Цацаров е била предизвестена още с избора му на поста. От „Продължаваме Промяната“ коментираха, че оставката на Цацаров е добър пример и главният прокурор Иван Гешев да се оттегли от своя пост.

Цацаров обяви, че се оттегля по свое желание от КПКОНПИ в началото на януари. Ден след неговото решение бе съобщено, че ДАНС е отнела достъпа му до класифицирана информация.

Пред антикорупционната комисия преди седмица Цацаров коментира, че именно оставката му е станала повод ДАНС да отнеме допуска му, а не обратното. Той посочи, че са му дошли в повече политическите упражнения върху неговото име.

Източник: Novini.bg

Свързани статии