Откриха следи от опиум в гробове от 14 в. пр. Хр.

Следи от опиум бяха открити в съдове, използвани за погребални ритуали от древните жители на Ханаан. Това е най-старата документирана употреба на опиоид в света, съобщи Ройтерс.

Бронзовите съдове са открити при разкопки в Тел Йехуд в Централен Израел през 2012 г. Датират от късната Бронзова епоха, информира БТА.

Съдовете са с формата на обърнат надолу маков цвят. Открити са в гробове на жители на Ханаан и явно са били използвани за погребални церемонии – да послужат на мъртвите в отвъдния им живот.

Ново изследване на Университета за наука „Вайцман“, Университета в Тел Авив и израелската служба за антики показват, че в осем от съдовете се съдържат органични следи. Установено е, че това е опиум. Част от него е произведена на място, а друга част – в Кипър. Датирани са от XIV в. пр. Хр.

Изследванията са публикувани в изданието „Archaeometry Journal“.

Не е ясно как опиумът е бил използван в погребалните ритуали на древен Ханаан. Възможно е по време на церемониите, водени от членове на семейството или от жрец, участниците да са използвали опиум с цел викане на духовете на мъртвите.

Опиумът може да е бил използван за предизвикване на екстатични състояния, казва Рон Бери от израелската служба за антики.

Друга версия на учените гласи, че опиумът, който е поставян близо до тялото, е бил предназначен да помага на духа на покойника за неговото възкресение или за среща с близките в следващия живот.

През 2020 г. учени обявиха, че следи от канабис са намерени в олтара на 3000-годишен храм в пустинята Негев в Израел. Канабисът беше датиран от VIII пр. Хр./Новините БГ

Свързани статии