Отиваме на избори: БСП връща утре неизпълнен мандата за правителство

БСП ще върне утре на президента неизпълнен мандата за съставяне на правителство, обяви Георги Свиленски, председател на ПГ на БСП. Именно той миналата седмица получи от Румен Радев папката с мандата.

Решението идва след като снощи Корнелия Нинова обяви, че има решение на партийното ръководство да се опита да състави кабинет.

Обяснението за изненадващия обрат – не е изпълнено условието на Националния съвет на БСП за приемане на законодателна програма и формиране на антикорупционно мнозинство, което да предложи Асен Василев за премиер.

Свиленски посочи ГЕРБ, ДПС, ИТН и „Възраждане“ като „виновниците, които хвърлят държавата в безвремие“. „Без председател на КЕВР,  без приети цени на топлоенергия и електроенергия и всичко, което ни предупреждават от КЕВР. Това остава в ръцете на тези, които днес саботираха да имаме правителство. Никой не трябва да има съмнение между зависимостите на тези четири партии“, коментира още той.

„Това, което се случи днес беше тест на обществото – кой на коя страна е. Едните искаме да борим корупцията, а другите застават на страната на корупцията. Отговорността е на тези, които не подкрепиха България да има работещо правителство и Народно събрание. ДПС, ГЕРБ, „Възраждане“ извадиха законодателната програма, предложена от БСП. „Възраждане“ са патерица на ГЕРБ, а ИТН на ДПС. ИТН никога не са имали намерение да правим кабинет“, заяви Георги Свиленски.

Той беше категоричен, че от тук насетне всички въпроси за датата на изборите, трябва да бъдат отправяни към държавния глава. Също отговорност на Румен Радев ще бъде решението дали да разпусне веднага парламента или да изчака приемането на важно законодателство.

Неприемането на програма на Народното събрание до края на годината стана причината БСП да обяви, че ще върне на президента нереализиран мандата за правителство.

До развръзката се стигна, след като тази сутрин по предложение на опозицията, със  119  гласа „за“, 106 – „против“ и един „въздържал се“ и след прегласуване, от седмичната програма на парламента отпадна проекторешението, внесено от „БСП за България“, за приемане на законодателна програма на парламента за периода юли-декември 2022г.

След заседанието на Националния съвет на БСП, лидерът на партията Корнелия Нинова съобщи, че ще внесат за гласуване в парламента програмата и, ако получи подкрепа, ще предложат Асен Василев за премиер. „Ако програмата не срещне подкрепа на поне 121 депутати, ще бъде върнат неизпълнен мандатът за съставяне на правителство“, заяви тя./DarikNews

Свързани статии