От ГЕРБ скочиха на бюджета за 2022 г., Борисов: Когато се усетите какво ви готвят, ще бъде твърде късно

Само на базата на внесения сега бюджет дефицитът за тази година се предвижда да бъде 4.1 на сто, но това не е истинската цифра, защото в края на миналата година бяха изписани като касов разход над 2 млрд. лв. и вероятно ще стигне до около 6 процента.

Това каза на брифинг в централата на ГЕРБ бившият финансов министър Кирил Ананиев от ГЕРБ. По думите му това е първото българско правителство, което няма своя програма. „Имам 30 години стаж в МФ и нямам спомен бюджетът да се прави по този начин, като изключим 1997 год., когато се правеше бюджетът всеки месец. Не бих желал да се връщаме към тази стара практика“, допълни той.

Мнение по темата изказа и лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов. „Дълговете ще станат толкова големи, че еврозоната въобще не може да е приоритет с тази чудовищна инфлация, с този ръст на заемите – само лихвите на година ще бъдат над 1 милиард лева. И когато се усетите, ще бъде твърде късно“, прогнозира той.

„Хората се чудят как ще оцелеят в тази тежка ситуация. Гледат си сметките за ток, първи сме по смъртност, инфлацията върви нагоре, числата на заразените с коронавирус също. Освен това, oбщините започнаха режим на тока. Няма да стигнат парите за тролейбуси и метро. Да не говорим за ремонтите на болниците. Схемата е ясна – дългове, раздаване на калпак и докато издържим, после другите да се оправят. Длъжен съм да предупредя българите – когато се усетите, за какво става въпрос, след тези възторжени празненства, че сме отишли на 50 милиарда дълг – ще ви предложат само постна пица. Трупат се милиарди дългове“, категоричен бе Борисов.

Той цитира изказване на Петков от 27 октомври 2021 година, че докато не се спрат кражбите – не трябва да се пипат данъците, а когато спрат кражбите ще има пари за всичко. Борисов обаче посочи, че към момента няма нито един лев повече събрани приходи с изключение на инфлацията и попита къде са парите. „Защо се взимат нови дългове? В рамките на една седмица 4 милиарда изчезнаха“. Лидерът на ГЕРБ заяви, че в момента се раздават пари на калпак, без никаква политика и поредният шамар е, че БНБ е с почти 50 процента спад на инвестициите, а пък министър Лорер заявява, че има поток от инвестиции. “Може би е някакво ручейче?“, коментира Борисов./Новините БГ

Свързани статии