Осъдиха турски гуру на 8658 години затвор за сексуално насилие

Съд в Истанбул постанови една от най-дългите присъди затвор в света на Аднан Октар, турски телевизионен проповедник, ръководил култ, замесен в дълъг списък от престъпления. По време на последното изслушване в сряда при повторен процес Октар и 14 други обвиняеми получиха по 8658 години затвор.

На екрана на своя собствен телевизионен проповеднически канал, турския гуру обикновено беше заобиколен от харем от оскъдно облечени млади жени, които наричаше своите „котенца“. Те непрекъснато декларираха любовта си към него, докато той изказваше мнения по религиозни и политически въпроси.

66-годишният Октар и стотици негови последователи бяха арестувани през 2018 г., след като полицейска атака във вилата му разкри, че той управлява престъпна група под прикритието на ислямски култ, която провежда международни кампании срещу еволюцията чрез различни издателства и медии. Телевизионният му канал също беше затворен. Той отрече каквото и да е нарушение.

Обвиняемите бяха обвинени в престъпления, включително сексуално насилие до изнудване, пране на пари и шпионаж.

Неговата книга „ Атлас на сътворението “ се противопоставя на еволюцията, като казва, че целият живот е създаден от Бог в „перфектна“ форма.

Аднан Октар, който пише книги под псевдонима Харун Яхя, беше осъден преди това на 1075 години затвор, след като беше съден в Истанбул заедно с 236 други, обвинени, че са били активни членове на неговата мрежа. Тази година тази присъда беше отменена на процедурни основания.

Присъдата от вчера включва 891 години за престъпления, извършени лично от него, а останалите за престъпления срещу негови последователи, съобщи държавната Анадолска агенция.

Този път Октар беше осъден по обвинения в управление на престъпна организация, системно сексуално насилие над членовете на култа и събиране на лични данни относно известни имена, от политици до журналисти, отказ от права на образование, изтезания, отвличане и незаконно съхранение на лични данни.

Аднан Октар беше ангажиран в мащабна кампания през 2000-те за агитиране на западняците към исляма. Той издава и разпронява безплатно десетки, кратки, ярко илюстрирани книги на редица европейски езици./Вестник Марица

Свързани статии