Николов: Американска фирма ще доставя втечнения природен газ за България

Американска фирма ще доставя втечнения природен газ за България. Това заяви на брифинг в Министерски съвет министърът на енергетиката в оставка Александър Николов.

Той подчерта, че офертата е получена в резултат на усилията на правителството и директната комуникация с Европейската комисия относно общи доставки.

„Ясно е къде ще бъде регазифициран първият танкер. Има осигурен капацитет. Офертата е разделена на две части. 2022 г. – три карга. 2023 г. – четири карга. При изпълнение на програмата за трите карга, до зимен период декември 2022 г. има възможност за сключване на нов договор при нови търговски условия за следващите 4 карга. Цената, обвързана с „Хенри хъб“ – индексът в Щатите, който е значително по-стабилен от европейския индекс, към конкретния момент на получаване на офертата, съобразно цените, които са на европейския пазар, общата стойност на офертата за първите 3 карга е с приблизително 30 долара по-ниска от европейската цена. Към тази цена следва да се добавят разходите за регазификация и доставка. Дори в най-критичния сценарий и при отдалечен терминал за доставяне, позитивният ефект за „Булгаргаз“, спрямо европейския пазар към конкретния момент, е поне 20 долара“, посочи още Александър Николов.

По думите му, първото карго ще дойде от “Ревитуса“, ако на 18 август служебният кабинет потвърди и следващите две доставки.

Николов е категоричен, че природният газ се е превърнал в политически инструмент./Новините БГ

Свързани статии