„Неохим“ съкрати работници заради скъпия газ, торовият завод спря работа

61 работници вече са съкратени в „Неохим“ , възможно е да има други. Торовият завод в Димитровград спря работа заради скъпия газ. Това са специалисти, които няма къде да отидат на работа, съобщи Стефан Димитров от ръководството на завода. В момента предприятието е в капитален ремонт, който започна по- рано заради цените на газа, но не се знае дали ще заработи отново.

В момента българската торова индустрия е клиент на руската и други чужди държави. Страната ни внася тор от Азербайджан и страни от Северна Африка.

От друга страна земеделските производители не са продали продукцията си, заради евтината пшеница от други държави. Така не могат да купят торове, а тон в амониев нитрат вече струва 1800 лв. Много е важно да има сигурност за бизнеса, а такава няма, каза още Димитров.

Той посрещна в завода лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който заяви, че в момента се убива българската индустрия. Очаква се и други енергоемки производства да затворят до месец- два , ако продължи ситуацията с газа. Това са все предприятия, в които работят много хора, каза той.

Според Делян Добрев, бивш депутат от ГЕРБ и ексминистър на икономиката и енергетиката, бизнесът щеше да фалира, ако нямаше таван на цената на тока от 250 лв., вчера тя бе над 1000 лв. на мегават час. Бизнесът на борсата ще получи 750 лв. компенсация , за да плати само 250 лв. , допълни той. Таванът на цената на тока стана факт от 1 юли при актуализацията на бюджета, като предложението в НС дойде от ГЕРБ./Вестник Марица

Свързани статии