Навръх 9 май: С дрон боядисаха Паметника на съветската армия, сблъсъци и напрежение /СНИМКИ/ВИДЕО/

Навръх 9 май Паметникът на съветската армия осъмна боядисан, а по-късно стана и арена на сблъсъци и напрежение.

Според информация на СДВР, около 05:00 ч. тази сутрин неизвестни са пуснали с дрон жълта и синя боя върху паметника.

Издирват се извършителите. Доброволци, пък, започнаха почистване на мястото.

Сборният пункт на хората беше пред Паметника на Незнайния воин, а след това шествието потегли към Паметника на Съветската армия.

Монументът стана арена на сблъсъци между граждани, които искат премахването му и са срещу войната в Украйна и такива, които са проруско настроени и част от шествието.

Между двете групи прелетяха взаимни обвинения във фашизъм.

Стигна се до напрежение, което бе туширано от полицията.

Слово произнесе руският посланик Елеонора Митрофанова.

„Наблюдаваме безпрецедентна в своя мащаб кампания по пренаписването на историята. Агресорите и жертвите си разменят местата. И вече се оказва, че Съветският съюз e бил нападнат от уж мирната и безобидна Германия“, заяви руският посланик Елеонора Митрофанова пред Паметника на съветската армия.

„Паметта за ужасите на нацизма, за плановете на Хитлер, за изтребление на цели страни и народи, за престъпността, за нацистката идеология се заличават в общественото съзнание. Забранява се всичко, което би могло да разкаже истината“, каза тя и допълни: „Виждаме как неонацизмът вдига глава в редица европейски страни. Нашият свещен дълг пред хората, дали живота си в борбата срещу хитлеристка Германия, а това е повече от 30 милиона души, е да не се допусне втората вълна на кафявата чума. Прекалено е висока цената, която сме платили преди 77 години“.

Митрофанова не коментира инцидента.

Миналата седмица също се стигна до сблъсъци, когато активисти се опитаха да опаковат статуите с флаговете на България и Украйна. /DarikNews

Снимки: БГНЕС и DarikNews
Видео: Фейсбук/Посольство России в Болгарии 

Свързани статии