Национален протест блокира центъра на София

В продължение на започналите действия на КНСБ и КТ „Подкрепа“, породени от тревогата за ефектите на кризата върху доходите и живота на българските граждани, двете конфедерации организират протестно автошествие в София и протестен митинг пред сградата на Народното събрание. В демонстрацията ще се включат стотици превозни средства от цялата страна, като колоната ще премине през централните софийски булеварди и улици, предаде БГНЕС.

С искане за по-високи заплати, на жълтите павета ще протестират представители на БДЖ.

В цялата страна на браншово и регионално ниво, както и в отделни предприятия, продължават протестните акции на КНСБ и КТ „Подкрепа“, започнали през септември. Чрез механизмите и на колективното трудово договаряне работещите настояват за увеличение на заплатите поне с размера на кумулативната инфлация, която на годишна база през септември достигна 18,7%.

Синдикат на служителите в затворите в България заявява своята позиция и подкрепя съвместните действия в протеста на Конфедерация на труда „Подкрепа“ и Конфедерация на независимите синдикати в България, обявен на 11.11.2022г. от 11,00 часа, в град София, пред Народното събрание.

Синдикат на служителите в затворите в България се присъединява солидарно към справедливите искания на КТ „Подкрепа“ и КНСБ и настоява за увеличение на средствата за заплати в Бюджет 2023 г., за заетите в публичния сектор и всички сфери на икономиката.

Очакваното от обществото високо професионално ниво в сектор „Сигурност“ трябва да бъде мотивирано от условия на работа, съответни на тези в другите страни-членки на ЕС, и от предсказуема система
на заплащане, която отразява важността на задачите, които служителите имат.

„От години наред разрешаването на натрупаните проблеми по отношение на възнагражденията и условията на труд в Министерството на правосъдието, са наша кауза. Провели сме редица протести, шествия и акции, чиито брой загубихме и със съжаление отбелязваме, че в последните 13 години, това е била единствена крайна мярка нашите искания да бъдат чути. Унизителното положение на работещите българи е ясно за всички, особено в светлината на статистиките, които определят България, като страната с най-ниската минимална работна заплата в ЕС“, заявяват надзирателите.

„Ето защо, настояваме Министерски съвет на Република България да внесе законопроект за държавния бюджет за 2023 г., който залага увеличение на минималната работна заплата от 710 лв. на 850 лв. и актуализация на заплатите в бюджетния сектор с 15%“, подчертават още надзирателите.

В декларация на КНСБ и КТ „Подкрепа“ се казва, че България се намира в много важен момент. Опасяваме се, че ще бъде направен опит цената на кризата да бъде прехвърлена за пореден път върху работещите хора, въпреки че ние – техните представители, многократно сме предупреждавали за ефектите, до които води липсата на адекватна политика по доходите.

„Страната ни посрещна тази криза на дъното по трудови възнаграждения в ЕС и на първо място по ниво на неравенства. За съжаление, правителствата ни през последните години не се стремят достатъчно, за да изградят истинска социална държава, гарантираща справедливо разпределение на създадените блага“, заявяват синдикатите.

От 14.00 часа държавният глава Румен Радев ще проведе среща на „Дондуков“ 2 с ръководствата на национално представителните синдикални организации КНСБ и КТ „Подкрепа“./DarikNews.bg

Свързани статии