Над 106 вторични труса паникьосаха Турция след мощното земетресение

Продължават вторичните трусове след мощното земетресение, което разтърси северната турска провинция Дюздже рано в сряда.

Земетресение от 5,9 по Рихтер
Турската дирекция за управление на бедствия и извънредни ситуации (AFAD) в своя официален Туитър акаунт обяви, че епицентърът на земетресението се намира в Гьоляка, окръг Дюздже. Трусът настъпил в 4:08 сутринта (3:08 българско време). Магнитудът първоначално беше обявен за 6,1 по Рихтер, но по-късно е ревизиран на 5,9 от базираната в Истанбул обсерватория Кандилли на университета Воазичи. AFAD също съобщи за най-малко 106 вторични труса, продърлжаващи в района след земетресението. Най-големият от тях е бил с магнитуд 4,3 по Рихтер.

От AFAD обявиха, че на място работят 422 спасители и 120 превозни средства.

Трусовете бяха усетени на повече от 200 км.
Трусовете бяха усетени в Истанбул, Бурса, Анкара и Измир на повече от 200 километра, както и в други градове в региона.

Земетресението е усетено и в някои източни райони на България и Гърция, както и в Украйна и дори Кипър.

Уплашените жители на Дюздже излязоха на улицата и прекараха остатъка от нощта навън.

Над 50 души са ранени
Властите съобщиха, че най-малко 50 души са били ранени при земетресението, като един е в тежко състояние. 33 от тях вече са изписани от болниците.

Над 106 вторични труса паникьосаха Турция след мощното земетресение

Хора скачат от прозорците
Повечето наранявания са резултат от уплашени хора, скачащи от прозорците.

Освен Дюздже, където 37 души бяха ранени, се съобщава за пострадали и в Истанбул и северните провинции Болу и Зонгулдак, разположени по-близо до епицентъра.

Прекъсване на електрозахранването
Кметът на Дюзче Фарук Йозлю потвърди, че няма съобщения за жертви и че земетресението е причинило прекъсване на електрозахранването в провинцията.

Министърът на вътрешните работи Сюлейман Сойлю уточни, че прекъсванията на електрозахранването са били „контролирани спирания“ и че захранването е възстановено в някои квартали.

Над 8000 сгради са увредени
Той обяви, че има данни за сериозни материални щети в района. Над 8000 сгради са увредени след мощния трус, съобщи министър Сойлю.

Според първоначалните оценки нито една постройка не е напълно разрушена. Но специалисти ще преценят кои сгради ще се наложи да бъдат разрушени по-късно поради мерки за сигурност.

Училищата са затворени за 3 дни
Учебният процес в района е отменен за три дни.

Екипи проверяват селата по-далеч от гъсто населените райони за щети и жертви и досега е установено, че само няколко конюшни за добитък са се срутили.

Министър Сойлю отбеляза, че службите за спешна помощ са нащрек и че екипи продължават да обследват засегнатия регион.

Трусът припомни предишни трагедии
За повечето местни жители това беше страшен момент, който им напомни за минали трусове.

На 12 ноември 1999 г. Дюздже беше разтърсен от земетресение с магнитуд 7,1, което продължи 30 секунди, убивайки 710 души и ранявайки 2679. На годишнината от земетресението тази година се проведе общонационално учение за готовност при земетресение .

Земетресението в Дюздже дойде след земетресението от 17 август 1999 г. , което удари град Измит в северозападната част на Турция и уби 18 373 души и рани 23 781 с трус с магнитуд 7,6, според официални данни на AFAD./Вестник Марица

Свързани статии