МВР към Прокуратурата: Задържахме полицай и ви уведомихме, защо още няма задържан?

Има задържан жандармерист в бандата, трафикирала мигранти, а прокуратурата е уведомена. съобщава МВР по повод публикация на държавното обвинение, че служител на вътрешното министерство не е задържан.

„Защо 4 години не разкрихте кой изнася информация от службите „извън ДАНС“, питат от МВР.

Поводът за въпроса е, че прокруатурата посочи, че човек извън агенцията, но в силовите структури, е помагал на бандата.

Ето и цялата позиция на МВР по казуса:

„Във връзка със съобщение на прокуратурата за разбита организирана престъпна група за нелегални мигранти, в което се твърди, че е разпространена невярна и манипулативна информация, МВР уточнява:

Действията на служителите от Дирекция „Вътрешна сигурност“ /ДВС/ – МВР се основават на постъпило постановление от прокурор при Специализираната прокуратура /СП/ за възлагане на ОИМ и ПСД по наказателното производство. Отделно в ДВС-МВР е получено писмо с №…/2022 г. по описа на Специализираната прокуратура за определяне на служител, който да присъства на координационна среща между всички структури, участващи в операцията, в сградата на СП. Поводът са планираните съвместни действия. В ДВС-МВР е установена съпричастност на служител на МВР. С цел цялостно разкриване и документиране на престъпната дейност е изготвен план, съгласуван с наблюдаващия прокурор от СП.

В съобщението на органа, осъществяващ надзор по законност, публикувано на официалния сайт на Прокуратурата се сочи, че по време на реализацията не е задържан служител на МВР“.

По-рано днес прокуратурата посочи следното:

„Категорично не отговаря на истината изнесеното в някои от публикациите, че полицай – служител на жандармерията, е бил арестуван по досъдебното производство.“

Фактите:

В хода на операцията на основание чл.72, ал 1, т. 1от ЗМВР със заповед №…/01.04.2022 г. е задържан за срок до 24 часа служител от ЗЖУ – София при ГД „ЖСОБТ“ от служители на Дирекция „Вътрешна сигурност“ /ДВС/. Със служителя е проведена беседа в сградата но ГДБОП, а в последствие и разпит в качеството му на свидетел. Заповедта за задържането е известна на наблюдаващия прокурор.

В действителност, след съгласуване с водещ следовател от СО при СП, служителят на МВР е освободен и спрямо него не са прилагани други мерки за неотклонение.

В съобщението на прокуратурата се твърди, че има изтичане на информация от „силова структура извън ДАНС“ и това е причината да не бъде задържан лидерът на престъпната група. Прокуратурата твърди, че разработката е образувана от ДАНС.

Законодателят е предвидил, че прокурорът упражнява контрол за законосъобразното протичане на разследването, неговото ръководство с цел привличане към наказателна отговорност на лица, за които в хода на разследването са събрани достатъчно данни за извършено престъпление.

Възниква въпросът, защо 4 години Прокуратурата не събра доказателства и не разкри кой изнася информация. Риторичен въпрос, имайки предвид, че това е едно от делата, за които МВР е уведомило Инспектората на ВСС за необосновано забавяне от страна на прокуратурата.

Прави впечатление, че за пореден път, когато МВР изпълнява законовите си задължения да информира обществото за резултатите от своята работа, прокуратурата приема това като атака към нейната независимост. В същото време, за пореден път ставаме свидетели как органът, който трябва да упражнява надзор по законност, в официални съобщения или позиции изнася неверни твърдения и факти.

МВР се надява, че публикуването на невярна информация е непредумишлено от страна на прокуратурата и го отдава на нейната натовареност в борбата с престъпността или недобра координация между отделните й структури.

МВР призовава представителите на медиите да публикуват вярна и проверена информация, отразяващи всички гледни точки дори и когато тя е съобщена от официален орган“./Novini.bg

Свързани статии