Мобилизация и бягство. Какво се случва в Русия

Мобилизацията в Русия засяга хора, които са изкарали военна служба и имат конкретна военно-техническа специалност. В тях влиза и медицинският персонал, лекарите. Загубите им са много сериозни в Украйна, така че им е нужна медицинска помощ.

Това коментира в студиото на „Твоят ден“ Любомир Бояджиев, международен редактор на NOVA.

Според него няма официална информация колко повиквателни са изпратени до руснаци.

„Доброволците са над 10 000, казват руски източници. Забелязваме и доста засилен интерес към напускане на страната, който руските власти определиха като фалшиви новини“, заяви той.

И допълни, че възможностите за напускане на Русия не са много предвид съкратените полети.

„Има много хора, които се чудят как да се измъкнат от мобилизацията. Дори се предлага чупене на ръка безболезнено. Не се знае каква е възможността за напускане на Русия и доколко е възможно. Германия обяви, че ще посрещне на драго сърце бягащите от мобилизацията“, отбеляза Бояджиев.

Относно референдумите за присъединяване на Русия на ДНР, ЛНР, Херсонска и Запорожска област

Бояджиев посочи, че е трудно човек да си представи как се провежда допитване в зони с военна активност.

Междувременно пресслужбата на назначените от Русия власти в Мелитопол, цитирани от ТАСС, съобщиха, че взрив е избухнал в центъра на града.

„В центъра на Мелитопол. Информацията се уточнява“, посочи пресслужбата.

За взрива съобщи в Телеграм и украинският кмет на града Иван Фьодоров, цитиран от Укринформ. „Терорът на окупаторите се засилва. В 07:00 ч. в Мелитопол избухна силен взрив, който е бил чут ясно от жителите на центъра на града“, заяви той.

Според него взривът има връзка със започналите днес референдуми за присъединяване към Русия, а целта е хората да си останат по домовете, тъй като в първите дни на референдумите гласуването ще става на територии край жилищните сгради, а не в изборни секции. В изборни секции ще се гласува само в последния ден от референдумите, 27 септември.

Днес в четири района на Украйна, намиращи се под руски контрол, започна гласуването на референдуми за присъединяване към Русия, гласувания, които бяха масово осъдени на Запад като нелегитимни и прелюдия към анексирането им, отбелязва Ройтерс.

Намеренията за организиране на референдумите бяха обявени във вторник от назначените от Русия власти в тези региони, а произвеждането им е предизвикателство към Запада, което може още повече да изостри военния конфликт в Украйна. Смята се, че резултатите от гласуванията още отсега са ясни и че ще бъдат в полза на анексирането от Русия. Украйна и съюзниците ѝ дадоха да се разбере, че няма да ги признаят.

Гласуването Луганска, Донецка, Херсонска и Запорожка област, които представляват около 15 процента от украинската територия, се очаква да продължи няколко дни, от днес до вторник./Вести БГ

Свързани статии