Министър Николай Милков: Русия може да мобилизира и български граждани

Русия може да мобилизира и български граждани, които имат руски паспорти и се намират там.

Докато се намират на територията на Русия, доминиращ е техният руски паспорт. За такива хора съществуват военни задължения. С връчването на руски паспорт на тях им се дава и военна книжка. Независимо, че са български граждани, има възможност те да бъдат спрени от самите руски власти.

Това обясни служебният външен министър Николай Милков в отговор на въпрос на „24 часа“ относно броя на българите, които се намират там и дали има такива, които вече са поискали помощ да напуснат страната.

Във външното ни министерство обаче няма статистика колко са българските граждани на територията на Русия. „Не са много“, увери обаче Милков.

Тези, които имат български паспорт, имат право да напуснат Русия. При хората, които имат само български документ, процесът по-скоро е затруднен от дефицита на самолетни билети и от струпването на голям брой хора на граничните пунктове, каза Милков.

Министърът обясни, че засега не са постъпвали конкретни искания от българи към посолството ни там за евакуация. МВнР обаче има такава готовност най-вече за наши граждани, които учат в Русия.

Имаме готовност да организираме тяхното прехвърляне към България или дори да им предоставим възможност за нощувки в комплекса на посолството, допълни министърът./Вестник Марица

Свързани статии