Министър Караджов: Държавата дължи над 130 милиона по инхаус договори

Средствата за магистрала „Хемус“ за тази година бяха умишлено оставени като нулеви, защото се очаква разрешение на заплетения казус с инхаус договорите, отбеляза министърът на регионалното развитие Гроздан Караджов в предаването „Тази неделя“ по bTV.

По думите му държавата дължи над 130 милиона на фирмите, които работят по инхаус договори – това са участници не само в строителството на АМ „Хемус“, а и на скоростния път Мездра – Ботевград.

Работим върху вариант, при който да се трансформират тези договори от инхаус в истински строителни договори, отбеляза още регионалният министър.

Инхаус договорите са със спорно законово състояние по неговите думи.

„Трябват ни истински строителни договори, при които изпълнителите, тоест строителните фирми, които и сега работят върху автомагистрала „Хемус“, ще носят гаранцията за построеното“, обясни министър Гроздан Караджов.

„Иначе в момента държавата си плаща, държавната фирма „Автомагистрали“ проформа се води изпълнител на строителството – тоест пак държавата носи всички гаранции за пътя. Един да работи и да строи, а друг да носи гаранциите, и това сме пак ние данъкоплатците не ми се струва изгодно и целесъобразно“, коментира регионалният министър.

Според него всичко е много неприятно маскирано и не докрай юридически правилно.

„Няма как да продължим по този юридически неиздържан начин да строим автомагистралата“, заяви Гроздан Караджов./Новинте БГ

Свързани статии