Мегаяхта на руски олигарх за $300 милиона изчезна в Арабско море /СНИМКИ/ВИДЕО/

Мегаяхта на руски олигарх за $300 милиона изчезна в Арабско море. Приблизително по същото време, когато ветроходната яхта A беше задържана, моторна яхта A изчезна, изключвайки проследяването на AIS, което я направи „невидима“ за властите.

Мегаяхтата А струва 300 милиона долара и е собственост на руския милиардер Андрей Мелниченкоф.

Моторната яхта е може би един от най-разпознаваемите, известни, скъпи и големи плавателни съдове, построени някога. Тя е сестрински кораб на Sailing Yacht A, най-голямата в света ветроходна яхта, която има уникален дизайн.

 

И двете мегаяхти А са собственост на Андрей Мелниченко, руски олигарх, основател на EuroChem Group, милиардер. От началото на войната в Украйна през февруари той официално е персона нон грата. Сега е включен в списъка със санкции на много държави по света. Мелниченко беше 91-вият най-богат човек в света през 2020 г., с приблизително състояние от около $17 милиарда.

Най-зрелищните активи на олигарха са двата шедьовъра на морския дизайн: ветроходната яхта A за 580 милиона долара, конфискувана в Италия през март 2022 г., и моторната яхта A на стойност 300 милиона долара, която официално още е в движение. Приблизително по същото време, когато ветроходната яхта A беше задържана, моторна яхта A изчезна, изключвайки проследяването на AIS, което я направи „невидима“ за властите.

Суперяхтата плава под флага на Обединеното кралство. Тя напусна Дубай на 4 март и за последно излъчи местоположението си преди 76 дни от Арабско море, където се движеше със скорост от 17,4 възела (20 mph / 32,2 kmph). Още тогава пристанището на местоназначение в АIS беше посочено като неизвестно.

AIS (система за автоматична идентификация) използва онлайн данни, за да предостави позицията, курса, скоростта и идентификацията на кораба пред крайбрежните власти и други плавателни съдове. Изключването на AIS тракерите е незаконно, но се превърна в последното средство за яхти, собственост на руски олигарси, които се опитват да пътуват тайно до приятелски води, където се спасяват от конфискация. Предполага се, че яхтата вече е в Турция, тъй като страната стана „сборен пункт“ за луксозните играчки на руските олигарси.Моторна яхта A е 119-метров кораб, проектиран от Филип Старк. Тя е доставена на собственика си през 2008 г. и е олицетворение на модернизъм и лукс.

Суперяхтата A е сред най-разпознаваемите яхти в света, поради заострената си форма на корпуса, която създава впечатлението, че е обърната с главата надолу.

Моторна яхта А разполага с хеликоптерна площадка и голям басейн. Още два басейна са разположени към кърмата, като единият е със стъклено дъно, което се превръща в капандура за нощния клуб отдолу. Тя разполага с 7 апартамента за 14 гости, обслужвани от 35 души екипаж./„Марица“

Свързани статии