Лято 2022: Пътувахме много и похарчихме луди пари

Пътуванията в страната и чужбина през лятото се върнаха на предковидните нива. 1.75 млн. български граждани са осъществили туристически пътувания в най-активния отпускарски сезон – юли-август-септември, като увеличението спрямо същия период на 2021 г. е с 31.7%:

Парите обаче, които българите са похарчили, доста са се увеличили заради инфлацията. Според данните на НСИ за третото тримесечие на 2022 г., средният разход на едно лице е стигнал 407.23 лева /за пътувания в България/ и 822.68 лева /за пътувания в чужбина/. За сравнение – година по-рано сме харчили по съответно по 385 лева и 693 лева. Извън тази статистика са пътуванията със служебна цел – командировки, участие в семинари, сключване на сделки и т.н. В тази категория похарчените средства у нас са доста по-малко, за сметка на чужбина – близо 1200 лева средно на човек .

Статистическите данни потвърждават още, че българите предпочитат да уреждат пътуванията си самостоятелно (86.8%). Едва един от всеки десет е правил резервация чрез туристическа компания за екскурзии в страната, а в чужбина организирано пътуват под 40 на сто.

Данните показват, че с най-голям относителен дял на разходите на пътуващите българи е храната. Показателно е, че при екскурзиите в България за храна отиват 40.9% от отделения бюджет, а в чужбина – 33.2%./Вестник Марица

Свързани статии