Лорер: Не ни е ясно какъв дявол се е вселил в БСП, за да върнат на масата хартиената бюлетина

Силите, които искат да има честни избори в България, успяха да покажат, че са достатъчно здрави, за да събудят и обществеността за това, което всъщност „хартиената коалиция“ беше подготвила“. Това заяви в предаването „Кой говори?“ по Дарик радио депутатът от „Продължаваме промяната“ Даниел Лорер.

„Оказа се, че освен връщането на опция за хартиени бюлетини, те имат в чувала с изненади още неприятни неща за всички, които се грижат за демокрацията у нас – премахване на обществения съвет към ЦИК, увеличаване на необходимия брой гласове, за да има секции в чужбина, тоест потискане на вота“, допълни Лорер.

„Във въпросната безумна нощ на Правна комисия е имало предложения за национализация на „Майкрософт“ – идея от ГЕРБ държавата да е собственик на операционната система на машините, тоест говорим вече за техническа обремененост. Имаше и опити да не се признава новото преброяване като база за изчисляване на мандатите. В тази нощ се опита да се направи истински погром срещу Изборния кодекс“, категоричен е Даниел Лорер.

По думите му БСП, които бяха вносител на цялата тази процедура, ГЕРБ и ДПС заслужено поемат гнева на хората от това, което са опитали да произведат в тази нощ.

„При нас няма лични договорки, с „Промяната“ сме изключително горди, че правим това, което казваме че ще направим. Всичко, което обсъждаме с всички партийни формации, става ясно“, каза още той.

Във връзка с информацията, че Кирил Петков лично е предложил на Йордан Цонев да подпомогне избора на председател на парламента в името на това ДПС да оттегли подкрепата си за законопроекта за промените в Изборния Кодекс, Лорер уточни, че Петков не е имал никакви персонални сделки с Цонев или „с който и да било друг за някакви услуги и подкрепи“.

„С БСП наистина успяхме да намерим общ език, и то във формат, в който от едната страна бяха „Демократична България“, от другата страна БСП – нещо, което никой преди кабинета „Петков“ не е успявал да постигне. Това беше сериозна крачка за българската демокрация“, посочи още Даниел Лорер.

„За никой от нас не стана ясно какъв дявол се е вселил в БСП, за да ги принуди да върнат на масата нещо толкова ретроградно като пълното завръщане към хартиената бюлетина, и то с такава спешност. Защо това трябваше да се случи за една нощ? Това трябваше да се обсъди продължително в парламента, за да стане ясно има ли повод за тревога“, коментира още той и напомни: „Всички знаем схемите за фалшификации, които са ясни от години – на последните местни избори имаше половин милион фалшиви невалидни бюлетини“.

Според него президентът Радев иска българският парламент да работи максимално дълго дори и да няма редоно правителство с надеждата, че ще може да свърши повече работа и да гласува някои от необходимите промени около Плана за възстановяване и устойчивост.

„Сега идва въпросът, ако президентът ще продължи да разтегля този процес във времето, не е ли време все пак служебният кабинет поне да входира един бюджет, за да може страната да посрещне 2023 г. с едни наистина добре разчетени разходи?“, попита Лорер.

Пушилка с димки – така Даниел Лорер нарече изявлението на ГЕРБ от неделя, че меморандумът с „Джемкорп“ не е бил прекратен от кабинета „Петков“.

„Цялата пресконференция на ГЕРБ по отношение на „Джемкорп“ беше само пушилка и дим, в който да се каже нещо лошо за „Промяната“, за да прикрием отстъплението на лидера след това, защото той после излезе и каза „Абе всъщност май сте прави, няма да го внасяме тоя Изборен кодекс в неделя“. Отстъплението беше прикрито с една димна завеса около един несъществуващ казус“, посочи Лорер.

Той обясни, че мемурандумът с „Джемкорп“ е незадължаващ. Той не задължава нито България да предостави някакви мощности в енергетиката на „Джемкорп“, нито „Джемкорп“ да закупи или вземе такива. „Този меморандум декларира намеренията на „Джемкорп“ някой ден, ако решат, да участват в състезание по инвестиции в българските енергийни мощности“, уточни Лорер.

Според него ГЕРБ няма да могат да излязат от политическа изолация с първия си мандат. „Това би било рисковано за останалите участници в парламента. Ако ГЕРБ успеят да създадат собствено правителство, ние сме обещали на нашите избиратели да бъдем конструктивна опозиция – това означава, че когато такова правителство предлага политики, които са в синхрон с това, което „Продължаваме промяната“ смята, че е важно а българското общество и икономика, ние ще ги подкрепим“, каза Лорер.

Той уточни, че за втория мандат от ПП ще предложат правителство на малцинството, подкрепено от ДБ, което ще има много ясна програма./Новините БГ

Свързани статии