Лиз Тръс е новият премиер на Великобритания

Британската външна министърка Лиз Тръс бе избрана за лидер на Консервативната партия, предаде Би Би Си.

Това на практика означава, че тя ще бъде новият британски премиер и ще стане приемник на Борис Джонсън на поста министър-председател.

Лиз Тръс ще бъде следващият министър-председател на Великобритания, след като победи Риши Сунак с 21 000 гласа, съобщава „Дейли Мейл“.

http://

Тя победи Риши Сунак и в надпреварата за поста лидер на Консервативната партия.

Лиз Тръс получи 81 326 гласа, а Риши Сунак – 60 399. Така Тръс печели 57% от гласовете – най-ниската победа при сегашната система за избор на лидери на торите. За сравнение – Борис Джонсън (66%), Джеймс Камерън (67%) и Дънкан Смит (61%) получиха по-високи проценти.

Тръс, която понастоящем е министър на външните работи, ще бъде повишена в премиер във вторник, когато Борис Джонсън се оттегли от поста. Тя ще получи ключовете от номер 10 и ще стане третата жена министър-председател на Обединеното кралство след Маргарет Тачър и Тереза Мей.

http://

Сияещата Лиз Тръс излезе на сцената след победата, съпроводена от овации, като каза, че е чест да бъда избрана за лидер.

Тя благодари на партията за „организирането на едно от най-дългите интервюта за работа в историята“, както и на своите поддръжници, съобщава BBC.

Лиз Тръс благодари на своя опонент за поста Риши Сунак за „трудната кампания“. Тя казва, че кампанията е била „трудна“ и е показала „дълбочината и широчината на таланта“ в партията.

http://

Утре тя ще стане министър-председател, когато посети кралица Елизабет Втора в замъка „Балморал“ за покана да състави нейното правителство на Обединеното кралство.

Кралицата обикновено посреща новия британски премиер в Бъкингамския дворец в Лондон. Тазгодишната среща в Балморал, където Елизабет Втора прекарва лятото, е отклонение от традицията и идва в момент, когато 96-годишната британска кралица изпитва проблеми с придвижването си. През последните месеци тя ограничи публичните си изяви.

Кралицата ще има аудиенция с новия британски премиер след срещата си с бившия министър-председател Борис Джонсън, заяви говорителят на кралицата.

Бившият министър на финансите и досегашната външна министърка стигнаха до финалната битка за поста след поредица от пет гласувания от депутатите от Консервативната партия. Двамата конкуренти се бореха за гласовете на 200 000 партийни членове чрез вот по пощата.

В дебатите преди гласуването Лиз Тръс заяви, че ако бъде избрана, ще се фокусира „върху цените на енергията за потребителите и върху начина, по който следва да бъде възобновено пълноценното функциониране на британската икономика“.

Тя пое ангажимент да намали данъците, за да стимулира растежа, но все още не е уточнила как ще помогне на британците да се справят с увеличаването на цените на енергията тази зима, особено като бъде взет предвид фактът, че за милиони хора съществува риск да не могат да си плащат сметките за отопление.

Джонсън обяви, че ще подаде оставка на 7 юли, след поредица от скандали, включително разкриването на многобройни нарушения на собствените му правила за заключване в пандемията. Противоречието, което окончателно го потопи, беше разкритието, че е повишил Крис Пинчър за заместник-отговорник на кабинета, въпреки че е знаел за твърденията за сексуални нарушения по отношение на множество мъже.

Ключовите членове на кабинета му – Риши Сунак и министърът на здравеопазването Саджид Джавид – напуснаха постовете си, което предизвика вълна от над 60 оставки в цялото правителство и направи позицията на Джонсън незащитима.

Лиз Тръс е родена в Оксфорд, дъщеря на професор по математика и учителка. Учи в Шотландия, където баща ѝ е изследовател. Когато семейството се премества отново в Лийдс заради работа, Тръс е на 13 години и има трима по-малки братя. Именно тези години в държавната гимназия в Лийдс Тръс определя като свой политически извор по време на предизборната кампания./DarikNews

Снимки: БГНЕС 

Свързани статии